Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Ismét pályázhatnak az önkormányzatok szociális tűzifa vásárlására, illetve rendkívüli támogatásra

Megnyílt a pályázati lehetőség a települési önkormányzatoknak a 2024-es szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásra.

Ezen kívül működőképességük megőrzésére vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítására szolgáló rendkívüli támogatásra is lehetőség nyílik – közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) önkormányzati államtitkára az MTI-vel.
Dukai Miklós közleményében emlékeztetett: a téli időjárás a kistelepülésen élő családok, idősek egy részének nehézséget okoz. Ezért indította el a kormány még 2011-ben a szociális célú tüzelőanyag programot, amely évről évre több százezer rászoruló családnak nyújt segítséget.
A program célja, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz juthassanak, és csökkenjen a háztartások tüzelőanyagköltsége – emelte ki.
Szociális célú tűzifavásárláshoz vagy barnakőszén vásárláshoz az 5000 lakos alatti települési önkormányzatok pályázhatnak támogatásra. Erre a célra ötmilliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, a pályázatokat április 30-ig kell benyújtani.
A tájékoztatás szerint önkormányzatok rendkívüli támogatására 5,5 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.
A támogatás vissza nem térítendő és visszatérítendő költségvetési támogatás formájában pályázható, illetve nyújtható. Felhasználása meghatározott célhoz vagy feladathoz köthető, mértékét a megpályázott összeg keretein belül a helyi önkormányzatokért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter állapítja meg.
A pályázatokat október 15-ig kell benyújtani, egy önkormányzat legfeljebb három alkalommal nyújthat be kérelmet 2024-ben. Előre nem látható esemény bekövetkezése esetén a határidő után, legfeljebb november 10-ig is benyújtható a pályázat. A kérelmeket december 11-éig bírálják el a miniszterek – áll a közleményben.