Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Jelentősen növekedhet az okoszebrák száma Magyarországon

A kiépítés költsége a helyszíntől és az útszakasz hosszától függően bruttó 4,0-4,8 millió forint körül mozog.

Az okoszebra rendszer magyarországi kifejlesztője, a Pearl Enterprises Kft. a múlt héten adta át az ország 250-ik okoszebráját, és a tavalyi 60-65 után idén további 80-100, a járókelők és autósok biztonságát javító gyalogosátkelőhely létrehozását tervezi – tájékoztatta az MTI-t a debreceni székhelyű társaság szerdán.
Szűcs Alfréd projektvezető a SafeCross okoszebra működését ismertetve közölte: az út két szélén elhelyezett érzékelők és az útburkolatba helyezett nagy fényerejű LED prizmák villogó jelzéssel hívják fel az autósok figyelmét, mielőtt a gyalogos a zebrára lép.
Az alaptevékenységében naperőművek építésével foglalkozó Pearl Entreprises Kft. 2016-ban, saját szabadalom alapján lépett be erre a piacra és telepítette az ország első okoszebráját Debrecenben. Azóta külön divízió foglalkozik a cégen belül a technológia tervezével, a rendszer kiépítésével és működtetésével.
Az indulás óta a projektre több tízmillió forintot költöttek már – mondta, hozzátéve, hogy a nemzetközi színtéren sem ismernek hasonló rendszert üzemeltető társaságot.
Az elmúlt évek adatai azt bizonyítják, hogy az okoszebrák használatával drasztikusan csökkenthető a balesetek száma, és megnövekedett az autósok „megállási hajlandósága is”, a korábbi 55-60 százalékról 75-85 százalékra – fűzte hozzá.
A rendszer viszonylag gyorsan telepíthető, és alacsony költséggel és meghibásodási aránnyal működtethető – mondta.
Szűcs Alfréd megemlítette: a technológia az okosváros (Smart City) koncepcióba is könnyen beilleszthető, mivel alkalmazásával számos adat nyerhető ki a gyalogos és járműforgalomról, amelyek a városfejlesztési stratégiában információkkal segíthetik a döntéshozókat.
A szakember elmondta, hogy a román piacon már megjelentek és a terveik között szerepel még Németország és Szlovákia.
A közlekedésbiztonsági divízió aránya a vállalat éves árbevételének mintegy 15-20 százalékát adja, és részesedése folyamatosan emelkedik. A részleg éves növekedési üteme a tavalyi 15 százalék után idén 30-40 százalékra emelkedhet – mondta.
Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány szakértője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a Generali Biztosító az alapítvány támogatásával 2018 óta 60 okoszebra létesítésében működött közre. A nyertes pályázók számára a telepítés költségeinek 50 százalékát fedezik.
Elmondta, hogy a helyszínek kiválasztásnál a baleseti statisztikákat is figyelembe veszik, az oktatási intézmények közelében fekvő helyszínek pedig előnyt élveznek.
A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pearl Enterprises Kft. árbevétele 2022-ben 2,638 milliárd forintra emelkedett az előző évi 1,710 milliárdról. Az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 87,208 millió forintra nőtt az előző évi 83,766 millió forintról.