Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Magyarország jó úton halad a napenergiával történő, független áramtermelés felé

Magyarországon a bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya évek óta csökken.

A függetlenedésben egyre nagyobb szerep jut a napenergiának – közölte az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány pénteken közzétett elemzésében.
A gazdaságkutató ismertette: 2021-ben 27,2 százalék, 2022-ben 26,6 százalék, 2023-ban pedig 25,4 százalék volt a hazai bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya. Az átviteli rendszerirányító Mavir által közzétett adatokból kiderül, hogy a nyári hónapokban, a napenergia fő szezonjában esik vissza jelentősen a részarány – jelezték.
Az elmúlt években Magyarország számos lépést tett a megújuló energiaforrások, különösen a napenergia használatának növelése érdekében. Tavaly a napenergia-kapacitás 30 százalékkal nőtt 2022-höz képest, a 2022-es 4017 megawatthoz (MW) képest 5583 MW kapacitás állt rendelkezésre. Az ipari méretű napenergia-parkok, tehát az 50 kilowatt (kW) teljesítmény fölött termelő berendezések, és a háztartási fotovoltaikus rendszerek egyaránt jelentősen hozzájárultak ehhez az elemzés szerint.
Kiemelték, hogy a 2024 januárjának elején indult Napenergia Plusz program is hozzájárul a kapacitások növeléséhez. A program keretében olyan háztartási méretű napelemrendszerek telepítésére kapnak a sikeres pályázók maximálisan 5 millió forint támogatást, amelyhez energiatároló is kapcsolódik. Ez tovább segít abban a háztartásoknak, hogy amikor rendelkezésre áll a napenergia, a lehető legnagyobb mértékben önálló termelésből tudják fedezni fogyasztásukat. Mivel a támogatott konstrukciókban energiatároló, tehát akkumulátor is a rendszer része, a nappal megtermelt áram éjszaka is közvetlenül felhasználható.
Ez a rendszer a villamosenergia-hálózatra nehezedő terhet is csökkenti – tette hozzá a gazdaságkutató.
Az importfüggőség csökkentése kiemelten fontos, hiszen ezzel csökkenthető a külföldi országok felé fennálló energiaforrás-függőség, továbbá a világpiaci árak alakulásának való kitettség mértéke is. A magyarországi napenergia-kapacitások növekedésének mértéke az elmúlt években a mediterrán országok kapacitásnövekedésének mértékét is meghaladta. A szükséges hálózati fejlesztések és tárolókapacitások kiépítésének munkája is elkezdődött már, amely megalapozza az egész évben elérhető, Magyarországon termelt napenergia hatékony felhasználását – összegezte elemzésében az Oeconomus. (MTI)