Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A dunai közlekedés és fürdőzés veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

A BRFK együttműködési megállapodást írt alá a nemrégiben megalakult Dél-Pesti Vízi Polgárőr Egyesülettel.

A dunai közlekedés és fürdőzés veszélyeire, a szabályok betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) keddi sajtótájékoztatóján.
Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány fontosnak nevezte a polgárőrök munkáját, amellyel hozzájárulnak a közbiztonság fenntartásához a fővárosban is.
Úgy fogalmazott, nemcsak a szárazföldön, de a vízi közlekedésben is szükség van szoros együttműködésre. Megjegyezte, hogy a témának szomorú apropót ad a verőcei tragikus hajóbaleset.
Lévai-Hangyássy László, az egyesület elnöke arról beszélt, hogy a szervezetet a segíteni vágyás szándéka hívta életre.
Prohászka Richárd, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságának vezetője a dunai fürdőzés és a kedvtelési célú hajózás, vízi közlekedés veszélyeire hívta fel a figyelmet. A Duna jó kikapcsolódási lehetőségeket kínál, ugyanakkor veszélyeket is rejt – emelte ki.
Elmondta, hogy a Dunán csak a kijelölt helyeken megengedett a fürdés, az éjszakai fürdőzés mindenhol tilos. A 14 év alatti gyermekek csak szülői felügyelettel fürdőzhetnek a folyóban – ismertette. Hozzátette, a Duna nem alkalmas arra, hogy a gyermekek ott tanuljanak meg úszni.
Az emberi erővel hajtott vízi járművek használata kapcsán Prohászka Richárd arra figyelmeztetett, hogy azokhoz szükséges az úszni tudás, a szabályok és az adott folyószakasz ismerete is, és 14 év alatti gyermek nem vezethet ilyen járművet.
Felkészületlenül senki se menjen ki a vízre! – kérte.
Hangsúlyozta azt is, hogy az evezős csónakok és a kisgéphajók esetében egyaránt be kell tartani a személyi és súlykorlátozást.
A kisgéphajókra vonatkozóan – a nemrégiben történt verőcei hajóbaleset kapcsán – külön kiemelte a vonatkozó előírások betartásának fontosságát. Azt mondta, a hajózási szabályzatban előírt kötelező gondossággal kell megválasztani a sebességet és más járművek útvonalának keresztezését. Olyan tényezőkre is figyelemmel kell lenni, mint a víz és a szél sebessége, vagy a folyóban lévő uszadékok – fűzte hozzá.
Zéró tolerancia vonatkozik a kisgéphajók kapcsán az alkoholfogyasztásra – jelentette ki Prohászka Richárd, aki kitért a mentőmellények és a mentőeszközök meglétének a fontosságára is.
A dunai vízirendészeti kapitányság vezetője megjegyezte, a szabályok betartásának ellenőrzésekor a rendőrség célja nem a büntetés, hanem a balesetek megelőzése. (MTI)

Fotó: MTI/Kovács Anikó