Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Vitézy Dávid kezdeményezi a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálását

A politikus kezdeményezését még szerdán délután nyújtotta be a Fővárosi Választási Bizottsághoz.

Vitézy Dávid kezdeményezi a főpolgármester-választáson leadott valamennyi érvénytelen szavazat újraszámlálását – jelentette be maga a politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje, aki a voksoláson a második legtöbb szavazatott szerezte meg, azért kezdeményezi az újraszámlálást, mert véleménye szerint rendszerszintű hiba történt. Mint mondta, erre utal, hogy rekordszámú, 24 592 darab érvénytelen szavazat született és 20 kerület több mint 200 szavazóköréből érkeztek jelzések az érvénytelen szavazatok kapcsán.
Vitézy Dávid elmondta, hogy a budapesti szavazókörökben nem volt egységes iránymutatás arra vonatkozóan, hogyan húzzák ki a választástól visszalépett Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP) nevét a szavazólapról. Volt ahol ezt jól láthatóan tették meg, míg például a VII. és a IV. kerületben csak nagyon vékonyan húzták át a visszalépett jelölt nevét – mondta el. Hozzátette, ebben a két kerületben nagyobb arányban voltak érvénytelen szavazatok.
A jogszabályok szerint érvényes az a szavazat, amelyen ugyan beikszelték Szentkirályi Alexandra nevét, de mellette más jelölt mellé is érvényesen ikszet tettek a választók – hangsúlyozta Vitézy Dávid. Megjegyezte, hogy véleménye szerint félreérthető volt a Nemzeti Választási Iroda iránymutatása az érvénytelen szavazatok kapcsán.
Kiemelte, hogy senkit sem gyanúsít szabálytalansággal, a rendszerszintű hibára hívja fel a figyelmet.
Azért van a fővárosban a Fővárosi Választási Bizottság, azért a főpolgármester a felelős a budapesti választások szabályszerű lebonyolításáért, hogy olyasmi ne történjen, ami most itt megtörtént – tette hozzá.
Vitézy Dávid úgy véli, hogy ha nem történik meg az újraszámlálás, az bizonytalan helyzetet eredményez és veszélyezteti a főpolgármester legitimitását.
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság elutasítja a kezdeményezést, akkor a Kúriához fordul. (MTI)

Fotó: MTI/Kovács Tamás