Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Jelentősen emelkedhet a leadott anyatejért járó összeg

A jelenlegi 3500 forintról 5400 forintra emelkedhet jövő januártól a leadott anyatejért literenként járó összeg.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára azt írta: a kormány az elmúlt években folyamatosan emelte az anyatej literenkénti támogatásának összegét, amely idén januárban az addigi 2700 forintról 3500 forintra emelkedett, a most társadalmi vitára bocsátott előterjesztés szerint pedig január 1-jétől literenként 5400 forint jár majd adómentesen a tejet felajánló anyáknak.
Az újabb emelés egyik fontos célja, hogy a többlettejjel rendelkező és azt leadni kívánó édesanyák elismerést és ösztönzést kapjanak – mutatott rá az államtitkár, hozzátéve: jelenleg a gyűjtött donor női tej többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon minden anyatejet igénylő csecsemőnek elegendő legyen.
Hornung Ágnes kiemelte, „az anyatej nagy kincs„, „a legtökéletesebb táplálék a csecsemőnek„, az anyatejet kapó babák ugyanis ritkábban betegek, az anyák esetében pedig a szoptatás csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Ezért a kormány azt szeretné, hogy az anyatej megfelelő mennyiségben, mindig, mindenhol elérhető legyen, különösen a koraszülött ellátást biztosító kórházakban.
A közlemény szerint Magyarországon ingyenesen kaphat donor anyatejet minden legfeljebb 8 hónapos csecsemő, akinek a házi gyermekorvos vagy gyermekgyógyász szakorvos anyatejet rendel.
Az előterjesztés megtalálható a https://kormany.hu/dokumentumtar oldalon és július 2-ig véleményezhető a e-mail címen. (MTI)