Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Másodfokú riasztást adtak ki felhőszakadás veszélye miatt több keleti járásra

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki több kelet-magyarországi járásra a HungaroMet Zrt. péntek délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Hajdú-Bihar és Békés vármegye riasztás által érintett járásaiban a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternyit meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.
Péntek éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye területén. Az ország többi részén – Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegye kivételével – elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, a zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternyi eső eshet. Emellett az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar veszélye miatt.
Az előrejelzés szerint péntek estig szórványosan előfordulhatnak zivatarok, kisebb eséllyel a nyugati megyékben. A zivatarokat felhőszakadás, viharos, óránkénti 60-70 kilométeres sebességű széllökés, illetve jégeső is kísérheti.
Szombaton az északi, északkeleti megyékben alakulhatnak még ki néhol zivatarok a déli, délutáni órákban, másutt ennek egészen kicsi az esélye. A zivatarokat ezen a napon is kísérheti felhőszakadás, viharos kifutószél, valamint apró szemű jég.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, vihar idején az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – érdemes védett helyre vinni.
Azt tanácsolták, hogy ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, akkor lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy ahol villámárvíz alakul ki, ott már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról.
Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán