Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Ezeket ne edd, hogy elkerüld a vesekövet!

A vesekő és annak betegségeiről számos információ megtalálható a magyar neten.

Részletesen beszámol róla a hazipatika.com, illetve a webbeteg.hu portálon is hasznos információkat találhatsz. Így a tünetekkel és a betegséggel most nem is kívánunk foglalkozni, az említett oldalak ezt szépen kitárgyalják. Arról viszont sehol nem találni részletes útmutatót, melyek azok az ételek, amik felelősek a vesekő kialakulásáért, illetve növelhetik annak kockázatát.

Ezt a hiányt pótolja most az elopont.hu egészségügyi portál, ezáltal komplett étrendet állíthatunk össze annak érdekében, hogy megelőzzük a vesekő kialakulását. Ez a cikk tehát kifejezetten ajánlott azoknak, akik sajnos már áldozatul estek a betegség által okozott szörnyű görcsöknek és kínoknak.

Természetesen mindig kérjük ki orvos és/vagy szakember segítségét, a cikkben közölt adatokat felhasználva konzultálni szükséges velük.

Néhány élelmiszer oxalát tartalma

Általánosan elmondható, hogy az állati eredetű élelmiszerek – mint pl. hús, tojás, tejtermékek, zsírok – nem tartalmazzák a vesekő egyik leggyakoribb alapanyagát, az oxalátot, viszont szinte minden növényi eredetű táplálék igen. A szórás viszont elég szélsőséges számok között mozog, ezért érdemes odafigyelni, miből, mennyit étkezünk.

Jól látható, hogy a spenótot például erősen célszerű elkerülni, vagy nagyon kis mennyiségben szabad belőle fogyasztani, más ételek esetén viszont a mértéktartás a mérvadó. Egészséges emberek esetében 200-300 mg oxalátbevitel javasolt, akik nagyobb kockázatnak van kitéve a vesekő kialakulásának (mert például már volt), náluk 100 mg mennyiséget szabad bevinni.

A csatolt táblázat az ismert és gyakori ételeket tartalmazza, ha még részletesebb képet szeretnénk látni, akkor ezen a linken további számokat láthatunk, angol nyelven.

További javaslatok a vesekő megelőzésére

Azt kitárgyaltuk, hogy tehát a megfelelő étrend nagyon fontos, hogy ne építsünk magunkban oxalát anyagú köveket.

A megelőzést tovább tudjuk fokozni, javítani, ha rendszeresen sportolunk. Köztudott, hogy a mozgás segíti elkerülni a vesekő kialakulását, az esetleges „vesehomok”, vagy kisebb kövek szétzúzódásában is nagy szerepet játszik, hiszen gyakorlatilag fizikai erőhatást gyakorlunk rá.

Fogyasszunk továbbá megfelelő mennyiségű (tiszta) folyadékot, a nap folyamán nagyjából egyenletesen elosztva, mely folyamatosan átmossa a vesét, a gyakori vizelet-visszatartást pedig mellőzzük. Ezek mellett pedig figyeljünk a testsúlyunkra és kerüljük az elhízást, mely egyébként tovább rontaná a mozgásszegény életmódot.