Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Strandolj okosan! Nőgyógyász tanácsai az egészséges fürdőzéshez

Felfázást és húgyúti betegségeket is okozhat a vizes ruhás napozás.

A nyári melegben nincs is jobb annál, mint amikor valaki fürdőzéssel kapcsolódik ki. Legyen szó úszómedencéről, gyógy- vagy természetes vizekről, néhány alapvető szabályt érdemes betartanunk az egészségünk megőrzése érdekében. A lányokat, nőket és férfiakat is fenyegeti a felfázás és a húgyúti betegségek megjelenése.

Végre tombol a nyár, meleg van, melegednek a természetes vizek, amikor tehetjük vízbe megyünk: strandfürdőbe, uszodába, termálvízbe, tavakba, folyókba. A strandolás vízparton töltött szabadidős tevékenység. Az egészségünk érdekében érdemes betartani néhány tanácsot – hívja fel a figyelmet Dr. Deli Balogh Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvos, aki nagyra tartja hazánk termál kincseit, hiszen mi a meleg vizek birodalmában lakunk.

Érdemes odafigyelni az alapokra: fürdőzés előtt és kijövetelkor alaposan tusoljunk le, nyílt sebbel, fekéllyel ne menjünk közös használatú vízbe, valamint ügyeljünk arra, hogy ne vigyünk be homokot, piszkot, levágott füvet, falevelet sem a medencébe.

Sose napozzunk vizes fürdőruhában!

A fürdőzés után az átmenetileg lehűlt testrészt könnyebben megtámadhatják a környezetben élő különféle kórokozók. A támadók lehetnek saját baktériumok, vírusok vagy gombák, amelyek egyébként a száraz bőrön ártalmatlanok. Egyáltalán nem javasolt, hogy a napon való száradást válasszuk.

– Így lehet könnyen húgyhólyaggyulladást (cystitis), petefészekgyulladást (adnexitis), esetleg tüdőgyulladást (pneumonia) kapni. A lányok gyakori betegsége a felfázás, melynek tünetei néha ijesztőek lehetnek. A legjellemzőbb a gyakori vizelési inger és a vizelet csíp. Nem az számít, hogy mennyi időt töltöttünk a vízben, hanem hogy mennyit voltunk vizes ruhában a parton. Ha megtörtént a baj, érdemes először a gyógynövényeket segítségül hívni: a medveszőlő, a cickafarkfű, az aranyvesszőfű, a nyírfalevél vagy a tőzegáfogya is jó választás lehet. Fontos, hogy a boltokban kapható gyógynövény tabletták többségében elenyésző a hatóanyag-tartalom, így érdemes inkább gyógyteákat választanunk. Ha így sem múlnak a tünetek, keressünk fel egy szakorvost, aki adhat antibiotikumot, vizelet-tenyésztéssel pedig a mikrobiológus deríti ki, mely baktérium található a vizeletben. A férfiak a vizes fürdőnadrággal a prosztatájukat veszélyeztetik, a prosztatagyulladás a partnerünknek is kellemetlenséget okozhat. Sőt, a későbbi meddőség oka is lehet a vizes fürdőruha okozta gyulladás. A felfázás elkerülése végett fürdés után érdemes rögtön száraz fürdőruhára váltani mindenkinek – fejtette ki Dr. Deli Balogh Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvos, természetgyógyász.

Fürdőzés menstruáció alatt

Természetesen nem kizárt, hogy a menstruáció ideje alatt strandoljanak a hölgyek. De hogyan?

– A tampont használók bátran fürödhetnek, mert a tampon a hüvely felső részéből gyűjti össze a vért, alul pedig véd a felszálló fertőzésektől. Fontos azonban, hogy a felhelyezéskor és a cserénél a kezünket, a gátat szappannal tisztára mossuk, kézbőrünkön ne legyen seb, fertőzés, ugyanis, ha a tamponnal fertőzést okozó baktériumokat viszünk be a hüvelybe, akkor azok ott kiváló táptalajt találnak a szaporodásra. A vízből kijövet azonnal távolítsuk el a nedves tampont, zuhanyozzunk, és töröljük szárazra a testünket, majd vegyünk fel száraz fürdőruhát. Akinek hosszabb, hét-nyolc napos a menzesze, a ciklust megnyújthatja progeszteron tartalmú tablettákkal. Ennek idejét, alkalmazási módját előzetesen meg kell beszélnünk a nőgyógyászunkkal, aki a megfelelő szert receptre felírhatja, és a szedést beállítja. A menstruáció mennyiségét pedig csökkenthetjük vérzéscsillapító és méhösszehúzódást fokozó gyógynövényekből készült teákkal, például palástfűvel, pásztortáskával és apróbojtorjánnal – tette hozzá a szakorvos, a Lady’s Doctor Kft. tulajdonosa.

Meddőséget okozhat a hideg vizes ruha

Dr. Deli Balogh Ildikó szerint nyáron az emberek általában nem csak a fertőzésveszéllyel, hanem bőrük védelmével sem törődnek, sokan leégnek, napszúrást kapnak az agyvíz felmelegedése miatt. A hideg vizes ruhában való napozás azonban a családalapításban is megakadályozhat minket: ha testünkön hagyjuk megszáradni a fürdőruhát, az 4-5 órán át is eltarthat és nagyon veszélyes. Ezzel szemben kiakasztva csak 20 perc a száradási idő.

– Lehet napozni, de okosan. Akár meddőség is lehet a rossz döntések vége: kihűl a has, a baktériumok, melyek a szervezetben vannak (pl. Chlamydia, Ureaplasma) összezárhatják a petevezetőkben a lemezeket, mely meddőséghez vezethet. A spermiumok pedig nem jutnak ki az ondóvezetékből, mert az elzáródik. A kismamák is legyenek körültekintőek, fontos, hogy száraz ruhában napozzanak és ha a méhszájuk zárt, nyugodtan fürödhetnek, úszhatnak egész várandósságuk alatt. A magzattal való együtt úszás felejthetetlen élmény lesz mindkettejük számára. A mi szélességi körünkün 11 és 15 óra között ne legyünk sokáig a tűző napon, csak árnyékban. A bőrvédő krémek segítik megelőzni a bőr hámlását, a másod- és harmadfokú égést. De a legjobb hűtő mindig maga a víz – zárta a beszélgetést.

Ha az előbb felsorolt szabályokat mindenki (gyerekek, felnőttek, idősek, férfiak és nők) egyaránt betartják, akkor kicsi az esély arra, hogy fertőződjünk és a fürdés, úszás mindnyájunk számára kellemes és hasznos időtöltés lesz.