Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Mit tehetünk, ha már leégett a bőrünk? – A biológus válaszol

Napozás előtt, közben és utána is fontos a krémek használata.

Végre itt a nyár, és a kánikulában mindenki a vízpartra vágyik. Hiába vagyunk azonban tisztában a napozás káros hatásaival, gyakran megfeledkezünk a teljes körű fényvédelemről. De vajon milyen készítményeket érdemes használnunk, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

A napozásban érdemes betartanunk a fokozatosság elvét, ha pedig hosszú órákig a tűző napon tartózkodunk, a vékony, pamut hosszú ujjú ing, kalap vagy napernyő is segíthet elkerülni a leégést – mondja Dr. Gyovai Viola, okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa, a Biola biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője.

Ahogyan általában, a bőr regenerációját nyáron is segíti az A, B, C és E vitaminok bevitele. Ebben az időszakban érdemes magas vitamintartalmú dzsúzokat, citrusféléket, például limonádét fogyasztani, napozás közben pedig különösen ügyelnünk kell a kellő mennyiségű folyadékbevitelre. De mi a helyzet a külső ápolással?

– A nevével ellentétben már napozás előtt is érdemes használni after sun készítményeket, ugyanis jól kondicionálják a bőrt, amíg így kevésbé szenvedhet fényártalmat. Ha azonban már kialakult egy enyhe bőrpír, azt kitűnően enyhítik, hűsítik, ápolják az ilyen készítmények – mondja a bőrgyógyász.

Dr. Gyovai Viola arra is figyelmeztet, hogy a fényvédők SPF-faktora az átlagos földi napsütés fényösszetételéhez van bemérve, azonban nem minden földrészen egyformán erős az ózonpajzs. Ezért érdemes megnézni az időjárásjelentést, hármas UV-faktortól ugyanis már kifejezetten kell a fényvédelem.

Nem mindegy, milyen készítménnyel óvjuk a bőrünket

Nemcsak a napozás során, hanem a hétköznapokon is érdemes megfelelő faktorszámú fényvédőt, például SPF 15-öst használni, amivel két-két és fél órát is a szabadban tölthetünk a leégés veszélye nélkül. De vajon mennyire jó maga a fényvédő krém?

– Szerencsére ma már erősen módosított kémiai anyagok nem lehetnek a natúr és a bio fényvédőkben. A legjobb mégis olyan készítményt választani, ami mentes a bőr anyagcseréjét terhelő konzerválószerektől, paraffinolajtól, parabéntől is. Amikor a napfény megzavarja a bőrünk anyagcseréjét, nem előnyös még olyan anyaggal is terhelni, ami lefoglalja az immunitásunkat és tovább terheli a bőr anyagcseréjét – mondja a szakértő.

Fontos tudni, hogy fényvédőből kétfélét választhatunk: a kémiai, illetve a fizikai fényszűrőket tartalmazó típust. Tavasszal, nyár elején legcélszerűbb, ha az utóbbit használjuk, a kémiai fényszűrők ugyanis önmagában véve is megterhelőek lehetnek a bőrünk számára.

A fizikai fényvédelem nagyszerű módja az ásványi pigmentek használata, ezeket tartalmazzák a BIOLA céklalével, fekete málnalével színezett fényvédői is. Az ilyen készítmények ráadásul nem “meszelnek fehérre” minket, hiszen a plusz növényi összetevőknek hála a bőr színéhez közeli árnyalatot adnak.

Testápolókból is érdemes természetes, gyulladáscsökkentő hatóanyagokban gazdag készítményt választani. Többek közt például a cickafarok, a körömvirág- vagy homoktövis kivonat, az orvosi somkóró, a tamanu olaj, a reishi gomba és a kakaóvaj is bőrnyugtató hatással bír, és kiválóan regenerálja a bőrt. Mindezek megtalálhatók a BIOLA biokozmetikumaiban, amelyek sejtvédő vitaminokkal – például A vitaminnal vagy folsavval – a napozás után is kiegészítve túlnapozás esetén is segítik a bőrgyógyulást.

– Az A-vitamin a tévhittel ellentétben elengedhetetlen a bőr normál anyagcseréjéhez, és csak nagy mennyiségben, túladagolva kockázatos. Mint azt az Európai Toxikológiai Bizottság klinikai vizsgálatai is kimutatták, fél százalékos koncentráció alatt nagyon hasznos a sejtvédelem szempontjából az értékes bőrtápláló krémekben. Nekünk is van olyan bio fényvédőnk, nappali arckrémünk és after sun készítményünk, ami A-vitamint tartalmaz – zárja Dr. Gyovai Viola.