Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Áttörést értek el az Alzheimer-kór kutatásában

Összefüggés van az Alzheimer és a gyomor-bélrendszeri rendellenességek között.

Megszületett az első tanulmány, amely megerősítette az Alzheimer-kór előfordulása és a bélrendszer állapota közötti kapcsolatot, ami korábbi felismeréshez és új lehetséges kezelésekhez vezethet – írja a 24.hu az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény alapján.

Az Edith Cowan Egyetem kutatása azt mutatta ki, hogy a bélrendszeri rendellenességekkel élőknek nagyobb lehet a kockázatuk az Alzheimer-kór kialakulására, mint azoknak, akiknek egészséges a bélrendszerük.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, és egyelőre nincs gyógymódja vagy hatékony terápiája. A világ hetedik vezető haláloka és a szakértők a helyzet további romlására számítanak. Ráadásul a betegek 75 százaléka nincs diagnosztizálva. Ennek társadalmi okai is vannak, Afrikában például az ördög vagy az isten átkának tekintik, az arab világban pedig a „kharak” kifejezést használják a betegségre, ami annyit jelent: valaki, aki elvesztette az eszét. Pedig a betegség mielőbbi felismerése fontos lenne, mert bár az Alzheimer-kór valóban gyógyíthatatlan, ha időben észlelik, jelentősen lassítható a lefolyása. Magyarországon becslések szerint alsó hangon 250 ezer ember lehet közvetlenül érintett, s bár a kormánynak van egy stratégiája, az közhelyes megállapításokon kívül konkrét intézkedési tervet nem tartalmaz.

Korábbi megfigyeléses vizsgálatok már utaltak összefüggésre az Alzheimer és a gyomor-bélrendszeri rendellenességek között, de hogy mi támasztja alá ezeket, az eddig nem volt világos. A kutatók nagyjából 400 000 emberes mintán dolgoztak, és felfedeztek közös géncsoportokat, amelyek mind az alzheimeres, mind a bélbetegségben szenvedő emberekben megvoltak.

Azt nem sikerült megállapítani, hogy van-e ok-okozati összefüggés a két állapot között: az Alzheimer-kór okoz-e bélproblémákat, vagy a bélproblémák hajlamosítanak Alzheimer-kórra. Az viszont biztos, hogy a kapcsolat megvan, a további kutatásoknak pedig fel kell tárniuk, hogy pontosan milyen ez az összefüggés.