Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió

Áttörést értek el az Alzheimer-kór kutatásában

Összefüggés van az Alzheimer és a gyomor-bélrendszeri rendellenességek között.

Megszületett az első tanulmány, amely megerősítette az Alzheimer-kór előfordulása és a bélrendszer állapota közötti kapcsolatot, ami korábbi felismeréshez és új lehetséges kezelésekhez vezethet – írja a 24.hu az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény alapján.

Az Edith Cowan Egyetem kutatása azt mutatta ki, hogy a bélrendszeri rendellenességekkel élőknek nagyobb lehet a kockázatuk az Alzheimer-kór kialakulására, mint azoknak, akiknek egészséges a bélrendszerük.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, és egyelőre nincs gyógymódja vagy hatékony terápiája. A világ hetedik vezető haláloka és a szakértők a helyzet további romlására számítanak. Ráadásul a betegek 75 százaléka nincs diagnosztizálva. Ennek társadalmi okai is vannak, Afrikában például az ördög vagy az isten átkának tekintik, az arab világban pedig a „kharak” kifejezést használják a betegségre, ami annyit jelent: valaki, aki elvesztette az eszét. Pedig a betegség mielőbbi felismerése fontos lenne, mert bár az Alzheimer-kór valóban gyógyíthatatlan, ha időben észlelik, jelentősen lassítható a lefolyása. Magyarországon becslések szerint alsó hangon 250 ezer ember lehet közvetlenül érintett, s bár a kormánynak van egy stratégiája, az közhelyes megállapításokon kívül konkrét intézkedési tervet nem tartalmaz.

Korábbi megfigyeléses vizsgálatok már utaltak összefüggésre az Alzheimer és a gyomor-bélrendszeri rendellenességek között, de hogy mi támasztja alá ezeket, az eddig nem volt világos. A kutatók nagyjából 400 000 emberes mintán dolgoztak, és felfedeztek közös géncsoportokat, amelyek mind az alzheimeres, mind a bélbetegségben szenvedő emberekben megvoltak.

Azt nem sikerült megállapítani, hogy van-e ok-okozati összefüggés a két állapot között: az Alzheimer-kór okoz-e bélproblémákat, vagy a bélproblémák hajlamosítanak Alzheimer-kórra. Az viszont biztos, hogy a kapcsolat megvan, a további kutatásoknak pedig fel kell tárniuk, hogy pontosan milyen ez az összefüggés.