Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Nyaralás alatt hogyan tudhatjuk biztonságban a házunkat?

Igazi védelmet csak az okoseszközök nyújtanak.

A legtöbb magyar család augusztusban vág neki az akár többhetes nyári vakációnak, gyakran felügyelet nélkül hagyva a házat. Nem csoda hát, hogy ebben az időszakban aktívak a besurranó tolvajok is. Szerencsére az okoseszközöknek hála ma már minimálisra csökkenthetjük az illetéktelen behatolás esélyeit.

Vajon hogyan védekezhetünk hatékonyan a betörők ellen? A kérdés joggal merülhet fel, ha nyaralni indulunk, és egy időre őrizetlenül hagyjuk a házunkat.

Magától értetődő, hogy ilyenkor tanácsos az értékeinket elrejteni, nehogy szemet szúrjanak a betolakodóknak, ahogyan az sem árt, ha egy szomszéd időről időre ránéz az ingatlanra. Ilyenkor érdemes kiüríteni a postaládánkat is, hiszen a gyorsan halmozódó reklámanyagok árulkodnak róla, hogy egy ideje már nem vagyunk itthon – emeli ki Csalami János, az Elektronika Vonala vagyonvédelem alapítója, biztonságtechnikai szakértő.

– Manapság a rablók már ritkán törik be az ablaküveget, hiszen az nagy zajjal járna. A nyílászárók hatástalanítása ezzel szemben zajmentes. Jellemző, hogy a műanyag nyílászárók, így például a teraszablak zárszerkezetét olvasztják ki hátul, így ki tudják nyitni. Az egy ponton záródó ajtók végképp nem jelentenek kihívást nekik, pajszerral könnyen felfeszítik őket – figyelmeztet a szakértő.

Sok esetben előfordul az is, hogy az ugató kutyát kiengedik vagy kizárják a házból, rosszabb esetben altatót vagy mérget adnak a házikedvencnek – ami érzelmi szempontból mindennél nagyobb veszteség lehet a tulajdonosok számára.

Hogyan érdemes tehát védekezni a betörők ellen?

– Az alkalomszülte betörők jellemzően oda mennek, ahol se riasztó, se kamera, se egy ‘távfelügyelettel védett ingatlan’ tábla. Manapság ezek bírnak tényleges elrettentő erővel a betörőkkel szemben – mondja a szakértő.

Szerencsére ma már vannak olyan okosotthon-megoldások, amelyekkel a redőnyt akár távvezérelve is fel -és le lehet húzni, és a külső udvarvilágítás is időzíthető. Ezzel sokat tehetünk azért, hogy olyan hatást keltsünk, mintha folyamatos lenne az emberi jelenlét a ház körül.

Fotó: Elektronika Vonala

Az ideális megoldás ugyanakkor a riasztórendszer és a biztonsági kamera használata, aminek hála azonnal értesülünk bármilyen illetéktelen behatolóról. Ha pedig a társfelügyeleti szolgáltatással is élünk, akkor az intézkedő járőr azonnal ki is tud menni a helyszínre, ha valami gyanúsat észlel a ház körül, míg az internetkapcsolattal magunk is rápillanthatunk a kamerákra mobil applikáción keresztül.

– A távfelügyelet a leghasznosabb segítség, hiszen nekik a riasztástól számított 15 percen belül a helyszínen kell lenniük, és ellenőrizniük kell, mi volt a riasztás oka. Sőt, már lehet kérni jelenléti járőrözést is, ebben az esetben naponta akár többször is kimehet a járőr az adott területre – zárja Csalami János.