Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Szétnyílt hasizom a kismamák rémálma, de több megoldás is létezik

Magyar sebészek által kidolgozott újszerű műtéti technológia is segíthet.

A szétnyílt hasizom, azaz a rectus diastasis leggyakrabban várandós nőket érintő probléma. Esztétikailag okozhatja középen a has kidudorodását- vagy épp behorpadását, de nagyobb gond, hogy egészségügyi kockázattal is járhat, derék-és hátpanaszokat okozhat.

A terhesség ideje alatt ahogy nő a has, a hasfal izmai megnyúlnak és eltávolodnak egymástól. Hiába egy erős szövetről van szó, a nyomás és a várandósság során termelődő hormonok hatására a hasizom elvékonyodik és fellazul. Mindez teljesen természetes, nem fáj, nem okoz panaszt. Csakhogy szülés után előfordul, hogy ez a bizonyos kötőszövet nem tudja visszanyerni korábbi méretét, állapotát.

Nem csak esztétikai probléma, hanem egészségügyi is

– A szülést követően a hasfal fokozatosan elkezd visszaalakulni, de ez számos körülménytől függ. Függ a kötőszövet állapotától, az életkortól, a testsúlytól, de még attól is, hogy hányadik terhesség, illetve hány magzat születik. A rectus diastasis nem csak esztétikai probléma, hanem egészségügyi is, mert a has előre domborodása miatt kialakul egy atípusos testtartás, ami a gerincen elváltozásokat okozhat, de megjelenhetnek emésztési zavarok is – hívta fel a figyelmet a betegségre Dr. Bor Mihály, plasztikai sebész, aki a kezeléssel kapcsolatban elmondta, a legfontosabb a prevenció, vagyis a szétnyílt hasizom kialakulásának a megelőzése.

– Sokkal jobb megelőzni, mint megvárni a kialakulását, mert ennek a mérséklésére konzervatív eszköz nem nagyon van. Már a napi rendszerességű séta is segíthet ennek a megelőzésében, és fontos, hogy ha valaki nem veszélyeztetett terhes, akkor terhesség alatt is érdemes mozogni, tornázni. Bár a terhességet követően fokozatosan visszarendeződik a has, a végleges állapot, csak egy év múlva látható. Rectus diastasis-ról akkor beszélünk, ha a távolság a két izom között 2 cm feletti, ha ez alatt van, akkor még normálisnak tekinthető – árulta el a plasztikai sebész.

hasizom1

Invazív technikával, laparoszkópos eszközök segítségével érkezik a megoldás

Bár folyamatos tornával lehet ezt a távot szűkíteni, de ha már kialakult, akkor csak a különböző műtéti beavatkozások segítenek a két izom összehúzásban.

– A helyreállító műtétek eddig csak teljes hasplasztika segítségével valósulhattak meg, mely során a mellkastól a szeméremdombig húzódó izmokat teljes hosszában fel kellett tárjuk a komplett és korrekt ellátás érdekében. Viszont sebész kollégákkal együtt elkezdtünk alkalmazni egy új módszert, mely segítségével pici metszéseken keresztül, laparoszkópos eszközöket felhasználva a teljes hasplasztika során végzett hasfal helyreállítást kivitelezzük. Úgy kell ezt elképzelni, mint egy vakbélgyulladás során a vakbél eltávolítását. Apró metszéseket ejtünk a szeméremdomb magasságában, bevezetünk egy optikát, mely segítségével egy képernyőn keresztül látjuk a műtéti területet és további két eszköz segítségével elválasztjuk egymástól a hasfal bőrét és a hasfal izomzatát. Így teljes egészében el tudunk jutni ennek a módszernek a segítségével a szeméremdombtól a mellkasig, ahol aztán a két izmot egymással összevarrjuk – ismertette a beavatkozás lényegét Dr. Bor Mihály.

Rutinnal és sok gyakorlással lépték át a határokat

Egy sebész és egy plasztikai sebész együtt dolgozva fejlesztette ki ezt a módszert. Mind a két terület szaktudása kellett hozzá. Ez a fajta műtéti technika Magyarországon egyáltalán nem volt ismert. Nyugat-Európában használják, több változata is van, de itthon egyedinek számít.

– Igazából a páciensek adták az ötletet, akik elmondták, mik a panaszaik, hogy nem szeretnének hatalmas vágást, de szeretnének a problémájukra megoldást találni. A beavatkozást egyébként kombinálni is lehet akár bőrfelesleg eltávolítással vagy zsírszívással, így átléphetjük a mini- és midi hasplasztika határait is. Felhasználva a modern technológia vívmányait juthatunk előrébb, de mint minden újdonság ez is rengeteg gyakorlást és haladó gondolkodást igényelt, nekünk is rutint kellett szerezni benne – mondta Dr. Bor Mihály.

Az eljárásnak köszönhetően további kombinációkon is lehet már gondolkozni, így akár a teljes zsírleszívás, a test átalakulása is elérhető. A kezelés csak magánegészségügy keretén belül érhető el.

Fotó: 2b-medical.com