Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Életmód Ambulancia segíti a súlyproblémával küzdő gyerekeket a Semmelweis Egyetemen

Szeptember 21-től lehet igénybe venni az ingyenes tanácsadást.

Ingyenes tanácsadással várja a túlsúlyos, súlyproblémával küzdő gyerekeket és családjukat a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Életmód Ambulanciája szeptember 21-től. A személyre szabott, komplex konzultáción azok a fiatalok vehetnek részt, akiknél nem egy betegség áll az elhízás hátterében, hanem valamilyen genetikai adottság és az életmódjuk. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt 10 évben közel ötszörösére nőtt az elhízott kamaszok aránya Magyarországon.

Gyermekkorban az esetek 2-5 százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, 95-98 százalékban a genetikai adottság és az életmód az, ami a túlsúly kialakulásáért felelős. Az ellátás során szakorvos, dietetikus, gyógytornász és pszichológus segíti a programban résztvevő fiatalokat, akik előzetesen egy túlsúly-kivizsgáláson vesznek részt a klinikán, amelyre háziorvosi vagy iskolaorvosi beutalóval érkezhetnek. Az Életmód Ambulanciára csak ezután jelentkezhetnek – emelte ki dr. Gács Zsófia. A Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának endokrinológus szakorvosa elmondta, a megelőző kivizsgálások során arra keresik a választ, mi okozza a kóros testsúlygyarapodást, valamint, hogy egyes szövődmények, mint például cukoranyagcsere-zavar, magas vérnyomás, ízületi problémák megjelentek-e már a gyerekeknél.

– Amennyiben kizártuk ezeket a betegségeket –pajzsmirigy alulműködés, mellékvesekéreg probléma, egyes genetikai betegségek, mint a Prader-Willi szindróma – akkor jelentkezhetnek az Ambulanciára, ahol az életmódváltásban próbálunk meg segíteni – tette hozzá a szakember. Kiemelte, a legfontosabb a folyamat megállítása annak érdekében, hogy a szövődmények és egyéb az elhízásból adódó problémák ne alakulhassanak ki. Magyarországon a 18 éven aluli kamaszok 7-8 százaléka túlsúlyos, ráadásul a gyerekként elhízottaknak ötször nagyobb esélye van rá, hogy felnőttkorukban is azok legyenek.

Gyerekkorban csak a családdal együttműködve lehet életmódot váltani, így a szülők jelenléte nagyon fontos – mondja Magyar Emma klinikai szakpszichológus. Az ambulancia szakemberei a személyes konzultáció és állapotfelmérés mellett, egy az életmódváltást támogató kiadvánnyal, a „Túl súlyos füzettel” is segítenek, melyet az első találkozó alkalmával kapnak meg a kamaszok. A munkafüzet olyan gyakorlatokat, feladatokat tartalmaz, melyeket két orvosi találkozó között a fiataloknak otthon kell teljesíteniük, megoldaniuk.

A kamaszok számára is vonzó formájú és nyelvezetű kiadványban részben edukatív tartalmak vannak, elmagyarázzuk mi az a cukoranyagcsere-zavar, inzulinrezisztencia, túlsúly, elhízás, fehérje, szénhidrát, majd ezekhez tartoznak személyes kérdések – mutat rá dr. Gács Zsófia. Ehhez kapcsolódik az önmonitorozás, az evési- és a mozgási szokások megfigyelése. Végül étkezési és sportolási ötleteket, tanácsokat ad a munkafüzet. Fontos, hogy a fiatalok objektív képet kapjanak a napi evési szokásaikról, mennyit és hogyan mozognak – hangsúlyozza Magyar Emma szakpszichológus.

– A könyv feladatokon keresztül próbál segíteni a súlynövekedéshez hozzájáruló problémás evési szokások (például érzelmi evés) elhagyásában és segít a napi rutin bevezetésében, amely a rendszeres étkezések kialakításában elengedhetetlen – emelte ki.

Az Életmód Ambulancia első konzultációján elemzik a részletes mozgás-és táplálkozási naplót, mozgásszervi felmérés készül, illetve a szakemberek megismerik a családban előforduló betegségeket. Az előzetes tervek szerint háromhavonta kerülne sor a tanácsadásokra, addig pedig a fiatalok a kiadvány segítségével tudják önállóan végezni az életmódváltáshoz elengedhetetlen feladatokat.

A fotón: Magyar Emma, dr. Gács Zsófia

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem