Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Így előzhetjük meg hideg-szeles időben az ekcémás tüneteket

A kézfertőtlenítők hosszú távon kikészítik a bőrt.

Télen az időjárási viszonyok miatt szárazabb a bőr, így hajlamosabb az ekcémás reakciókra is. Dr. Almádi Tamás bőrgyógyász elmondta, a tünetek megelőzése érdekében érdemesebb hidratálni a bőrünket, hiszen így kevésbé fog kirepedni, nem fáj és viszket annyira a felülete. A magyar fejlesztésű Xylactive® aktív hidratáló gélben megtalálható xylitol és a glycerin együttesen elősegítik a bőr megfelelő hidratációját és regenerációját és ezzel az egészséges védelmi funkció működését biztosítják.

A koronavírus-járvány kezdetén egészségvédelmi okok miatt robbanásszerűen megnőtt a kézfertőtlenítők és antiszeptikus gélek iránti kereslet. A higiéniai szempontból rendkívül előnyös termékek használata pedig a mai napig velünk maradt, még most is rengetegen vásárolják azokat. Ezeknek a szereknek azonban az alkoholtartalmuk miatt van egy nem kívánt mellékhatása, mégpedig az, hogy roncsolják a bőr lipid rétegét, ezáltal kimerítve annak ellenálló képességét.

Dr. Almádi Tamás bőrgyógyász arról beszélt, a hideg és szeles időszakban egyébként is szárazabb a bőr, amire a kézfertőtlenítők csak rátesznek egy lapáttal, ezért is hajlamosabb télen bőrünk az ekcémás reakcióra.

– Krónikus irritáció során kimerül a bőr kompenzáló képessége, sérül a lipidköpeny, felborul a mikroflóra, amik ellenállóvá teszik a bőrt a fizikai, kémiai, és mikrobiális behatásokkal szemben. A vegyi anyagokkal dolgozók, de akár a házimunkát végzők között is gyakrabban előfordul ekcéma, hiszen sokszor érintkeznek vegyszerekkel a munka, takarítás, mosás, mosogatás közben. Az őszi időszak beköszöntével általánosságban megnő az ekcémás tünetekkel jelentkező betegek száma az időjárási viszonyok változása miatt – mutatott rá a problémára.

Mint mondta, ennek megelőzése érdekében, hidratálás és a védőréteg visszaállítása céljából kézkrémet szoktak alkalmazni a pácienseknél. Felhívta rá a figyelmet, ha rendszeresen hidratáljuk a bőrt, kevésbé fog kirepedni, kisebb az esélye, hogy fájó, viszkető érzéssel kell megbirkóznunk.

Kérdésre válaszolva a bőrgyógyász közölte, hogy hypoallergén, és parabénmentes termékeket szokták ajánlani a betegeknek. Ezek a krémek, gélek egy eleve sérült felszínű bőrre kerülnek, és ha az adott kozmetikum tele van illatanyaggal és tartósítószerrel, az könnyen többet árthat, mint amennyit használ.

A szabadalommal védett kombináció

A bőr hidratálásában fontos szerepet játszik a filaggrin nevű strukturális fehérje, amely a bőr stratum corneum rétegében más strukturális elemekkel együtt funkcionális védőréteget alkot. Ez a védőréteg felelős a megfelelő víztartalom megtartásáért és a különböző fertőzések, kémiai anyagok elleni védelemért és a bőr integritásának megtartásáért.

A gyógyszertárakban már kapható Xylactive® aktív hidratáló arc-, kéz- és testápoló gél egyik fontos összetevője a xylitol, mely növeli a száraz bőrben lecsökkent filaggrin termelődést, ezáltal visszaáll a bőr normális védő-barrier funkciója. A termék másik fontos összetevője a glycerin, amely az egyik leghatékonyabb nedvesítő poliol.

A két összetevő együttesen segíti elő a bőr megfelelő hidratációját, regenerációját és ezzel az egészséges védelmi funkció működését biztosítják. A xylitol és a glycerin gélben alkalmazott kombinációja szabadalommal védett, magyar találmány.

A téli hónapok közeledtével a Xylactive® aktív hidratáló gélt nem csupán a különböző irritációt okozó kemikáliák által kiváltott sejtkárosodások enyhítésére, hanem azok megelőzésére is hatékonyan alkalmazható, így minimalizálható az ekcémás bőr kialakulásának az esélye.

Forrás: Xylactive