Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Így nem lesz sáros ősszel a lakás a kutyatappancsoktól

Ötletek, hogy ne a takarítással teljen az ősz.

A hosszú nyári szárazság után áldás az esős időszak. Azonban az esővel sár is jár, amit mind a családtagok, mind a kutyák behordanak a házba, folyamatos takarításra ítélve ezzel a gazdit. Bevethetünk néhány trükköt, hogy négylábú barátaink számára is biztosítsuk a mozgást, és a hosszú szálú törtfehér szőnyegből se legyen bocimintás rettenet.

Ahogy kezdetét veszi az őszi időszak, egyre többen tapasztaljuk, hogy már el sem tesszük a seprűt és a lapátot, mert naponta többször is szükséges a bejárat környékének tisztán tartásáról gondoskodni. Még rosszabb, ha a szobákba is bejut a sár, ekkor a szőnyegek takarításához már több eszközre és időre van szükségünk. Különösen sok figyelmet követel az őszi sárszezon a kisgyerekesektől és a kutyatartóktól, akiknél az apró cipők és tappancsok előszeretettel mászkálnak ki a házból, majd be, komoly koszmennyiséget juttatva ezzel a benti élettérbe.

Jöjjön néhány trükk, hogy az ősz sokkal inkább a társasozásról és a forró teával a kezünkben történő olvasásról szóljon, mintsem a folyamatos takarításról.

Lábtörlő minden mennyiségben

Természetesen, mindenkinek van egy lábtörlője. Azonban az esős időben ez gyakran kevésnek bizonyul, hiszen gyorsan vizes és koszos lesz, arról nem is beszélve, hogy a gyerekek és a kutyusok csak fél lábbal érintik, a többivel az előszobában lépkednek. Érdemes ősszel előkapni még egy-két lábtörlőt, amiket az ajtó elé és mögé is elhelyezhetünk, vagy leteríthetjük velük az előszobát, a bejárattól nyíló folyosót.

Cipőtartó tálca

Ha a sáros lábbeliket egy tálcára helyezzük, legalább egy helyre hullanak a sárdarabok, és elég innen lesöpörni őket. Télen pedig remek lesz ugyanez az eszköz a latyakos csizmák alá.

Nincs fű, nincs sár

A sár kérdést kezelhetjük rögtön a probléma gyökerénél is, az udvaron. A legnagyobb sár ott keletkezik, ahol nem elég sűrű a növényzet. A nyáron kiégett, elgyengült fű nem tudja felszívni a nagy mennyiségű esővizet, és a szálak között vizes marad a föld.

Papp Ákos pázsitszakértő elmondta: „Ősszel rengeteg kutyatulajdonos azzal keres meg minket, hogy a kutya bundája csupa kosz lesz, és behordja a sarat a házba. A műfű burkolat segítségével ezt meg tudjuk szüntetni, mert az élethű pázsit alá murvaréteget terítünk le, a murva és a minőségi, holland szálakból készült műfű pedig meggátolja a sárképződést.”

A kutyatartók másik ellensége: a folyamatos ásás

Akkor is keletkezhet sár a családi házak udvarán, ha nyáron a világ minden vizét kilocsoltuk, nyírtunk, gyomláltunk naphosszat, és tökéletes volt a gyep. Ugyanis, ahogy ezt minden kutyatartó megtapasztalta már, a kutya kiássa a növényzetet, nedves földet és gödröket hagyva ezzel maga után. Ez a másik probléma, amit egy minőségi műfűvel kiiktathatunk.

– A kutyusok azért nem ásnak a műfüvön, mert nem érzik a számukra érdekes szagokat, így nem kapcsol be náluk ez az ösztön. Nehezen tudtam ezt először elképzelni, de aztán láttam a saját kutyusunkon, Hörbin, és a tíz év alatt számtalan kutyás ügyfelünk is ugyanezt igazolta vissza meglepetten: abbamaradt az ásás – fejti ki Papp Ákos.

A Holland Pázsit szakértője hozzátette, hogy ugyanezen okokból a vakond vagy a pocok sem fogja tönkretenni szorgos tevékenységével a pázsitot.

Ami pedig a kutyapisit és a kutyagumit illeti, a műfű az előbbit ugyanúgy elvezeti, mint az esővizet, az utóbbit pedig könnyen le lehet emelni róla, nem süllyed be a szálak közé, mint a hagyományos fű esetében.

A gondozásmentes műfűvel ráadásul a tavasztól kora őszig tartó fűnyírást és locsolást is kiküszöbölhetjük, ami az egyre változó éghajlat miatt komoly anyagi megtakarítást jelent, a felszabaduló időt pedig hasznosabban vagy épp pihentetőbben is el tudják tölteni a kerttulajdonosok.

Kis odafigyeléssel és néhány trükkel kellemesebbé tehetjük családunk számára az őszi időszakot, még akkor is, ha a sok eső miatt sár alakul ki.

Forrás: Holland Pázsit