Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Festmény vagy írás is lehet szellemi táplálék a gyászoló léleknek

Pszichológus tanácsai a gyászfeldolgozáshoz.

Halottak napján, Mindenszentek ünnepén egy kicsit megáll az élet. Mindnyájan cipeljük a lelkünkben eltávozott szeretteink hiányát, az elmúlás fájdalmát, a gyász teljesen sosem begyógyuló sebeit. Mindenki másként éli meg ezeket az életeseményeket: a teljes tagadástól a csöndes beletörődésen át a lelki bezárkózásig terjedhet az emberi reakció. Van azonban a pszichológiának egy olyan ága – a tanatológia –, ami hatásosan segít az elkerülhetetlen gyászmunkában. Barcs Krisztina pszichológus, író Az Álomszövő című könyvével ennek az emberi életeseménynek a feldolgozásához is támpontokat kínál.

– A saját életem súlyos veszteségélményéből jött az alapötlet: három év boldog szerelem után vesztettem el a vőlegényemet, aki az eljegyzés után néhány hónappal autóbalesetben meghalt. Ezt a könyvemet 9 évig írtam, a végeredmény egy fikció lett, mert minden személyes utalást megváltoztattam, mégis benne van ennek a veszteségnek az érzelmi története” – mondja Barcs Krisztina, aki pszichológusként talán annyival volt könnyebb helyzetben másokhoz képest, hogy tudta, melyek a tudatos gyászfeldolgozás lehetséges módozatai.

Az emberi lét súlyos kérdésével, a halál, az elmúlás gondolatával nem szívesen szembesülünk a mindennapokban, ezért váratlanul, felkészületlenül éri az embereket egy közeli hozzátartozó, családtag, barát – vagy akár egy kisgyereknél a kedvenc játékmackó – elvesztése. A fájdalom mindenkit egyformán letaglóz. Azt a pszichológus-író is elismeri, hogy többféle válaszokat adunk erre az élethelyzetre, és hogy a veszteséget nem könnyű feldolgozni.

Barcs Krisztina azt tapasztalja, hogy a mai világ sajnos nem segíti ezt a folyamatot, az a mód sem szerencsés, ahogyan a társadalom, a barátok igyekeznek segíteni. Csak azt tudják mondani, hogy tedd magad túl a gyászon, szórakozz, tereld el valami kellemes elfoglaltsággal a figyelmedet, majd lesz másik, aki pótolja a veszteséget – de ezek rossz üzenetek a jóismerősöktől.

A sírás, de annak hiánya is segíthet

Ehelyett tudomásul kell vennünk, hogy a gyászfeldolgozásban mindenkinek megvan az egyéni útja, és ezen sok minden megengedett. Nemcsak a közmegegyezésnek megfelelő sírás, hanem annak hiánya is. Az is, ha valaki szinte megbénul, nem érez semmit, másban viszont haragot ébreszt a halál. Ez mind hozzátartozik a gyász minimum egy-, másfél éves folyamatához.

A pszichológus azt tanácsolja, ne riadjunk meg a fájdalmas érzelmek átélésétől, mert ez a természetes. De ha kifejezzük fájdalmunkat, azzal megkönnyebbülhetünk. Ennek jó eszköze a temetési szertartás, de lehet minden más, egyéni ceremónia is, ami őszinte búcsúzást jelent a közös emlékek, helyszínek, emlékek felelevenítésével.

A gyerekekkel is kell beszélnünk a gyászról

A tudatos gyászmunkát az előttünk álló ünnepnapokon is elvégezhetjük, amikor könnyű ráhangolódni emlékezésre. Fontos, hogy a családunkban élő gyerekek is megtanulják, hogyan megy tovább az élet, ha elvesztünk valakit, hogyan emlékezzünk rá. Ha elfojtást, hárítást tapasztalnak, attól a halál, az elmúlás félelmetessé, tabuvá válik. De ha kifejezhető a fájdalom, a hiány, akkor az ad biztonságot, hogy ezek a megpróbáltatások is túlélhetők.

Ennek a lélektanához és a gyakorlati megvalósításához további segítséget nyújtanak Barcs Krisztina gyerekeknek szóló pszichológiai ismeretterjesztő könyvei, az Így működik a lelked!, és annak folytatása, a Hahó, lélekmanók! A pszichológus azt tanácsolja, ne hazudjuk azt a gyerekeknek, hogy csupa jó dolog vár rájuk az életben. Tudniuk kell, adódhatnak nehéz helyzetek, és ezekben hogyan kell helyt állni.

Alkotások is segíthetnek a gyászfeldolgozásban

Ezt a részt a lélek sötét éjszakájának nevezte el a szerző, és arról mesél, hogy ha egy kedvenc játékukat, macijukat elvesztik, úgy könnyebbül meg a lelkük, ha visszaemlékeznek rá, lerajzolják, átadják magukat szomorúságnak. – Egy idő után a kisírt gyászból szomorkás emlék válik, és a gyászfolyamat végén visszaáll a harmónia az életünkben – teszi hozzá a szerző. Mindezt tapasztalatból is tudja Barcs Krisztina, aki pszichológiai és írói munkája mellett hobbifestő, több önálló kiállítása is volt már álomszerű olajképeiből. Őt ezek az alkotások is segítették a gyászfeldolgozásban, de másnak talán az segít, ha kiénekli, kitáncolja, kibeszéli magából a fájdalmat, vagy naplót vezet.

A Mélység és Alázat című, 2008-ban született képe díszíti a Tarandus kiadó gondozásában megjelent Az Álomszövő című könyvét. A fekete világmindenség közepén álló pici alak a veszteség ábrázolásával megkönnyebbülést jelentett a szerzőnek. A köteten végigvonul a halál, a gyász, a veszteség, de az álmok szimbolikájának értelmezésével segíti a lelki görcsök oldódását. Éppen erről a megnyugtató hatásról számolt be Az Álomszövő legtöbb felnőtt olvasója.

Forrás: Tarandus kiadó