Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Már nem kell nyelvvizsga a diplomához, de az érvényesüléshez igen

A könnyítés pusztán azt jelenti, már a gimiben foglalkozni kell a nyelvtanulással.

Megszavazták a nyelvvizsga-amnesztiát, így többé már nem lesz kötelező a nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez. Ez azonban nem jelenti, hogy mostantól kisebb teher hárulna a diákokra, hiszen már az egyetemre kerülés előtt megrostálhatják őket a plusz pontokkal. Egyre többen iratkoznak be a nyelvvizsga-előkészítőre, hiszen a közoktatás nem mindig segít a valós nyelvtudás megszerzésében.

– Az új döntéssel a nyelvtanulás jelentősége még inkább fókuszba került. Gyakorlatilag már mindenhol találkozunk az angollal, kikerülhetetlen, nyelvvizsga ide vagy oda. A nyelvvizsgát továbbra is preferálják az egyetemre jelentkezők és a középiskolások és természetesen a szülök. A közoktatás mellett érdemes igénybe venni nyelviskolai szolgáltatásokat, mert nagyban segíti a sikeres nyelvvizsgák megszerzését és az egyetemekre való bejutást – vélekedik Hermer László, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat tulajdonosa.

A megváltozott követelményrendszer azonban egyáltalán nem jelenti, hogy mostantól kisebb hangsúly helyeződne a nyelvtanulásra. Ellenkezőleg: már a gimiben fókuszba kerül, a középiskolákra, a gyerekekre és a szülőkre is terhelődik.

– A továbbtanulni vágyó fiataloknak egyértelműen szükségük van a nyelvvizsgára. A jobb munkahelyeken megnézik, ki milyen iskolából jött, milyen diplomája van. Az egyetemek pedig a plusz pontokkal már előre meg fogják rostálni a középiskolásokat – mondja a szakértő.

nyelvvizsga2

Amíg nem tudunk megszólalni, nem sokat ér a nyelvtudás

Hermer László hozzáteszi: bár a középiskolában még megengedhetik magunknak a diákok, hogy kizárólag a tanulással foglalkozzanak, egyre kevesebb az igazán jól képzett nyelvtanár. Sokan a mai napig poroszos módszerekkel tanítanak, amellyel a korábbi generációk is tapasztalták, hogy sokkal nehezebb egy nyelvet elsajátítani:

– Az erősebb középiskolákban már a kezdetektől fókuszálnak a nyelvtanulásra, de nyelvvizsgára nem készítenek fel, így elvileg mindenkinek kell felkészítő nyelvtanfolyam. Másrészt a gimis jegyek nem feltétlenül tükrözik, hol is tart a tanuló a gyakorlati nyelvtudás elsajátításában. Sokan úgy is 4-est, 5-öst kapnak, hogy valójában egy mondatot sem tudnak összerakni – mondta.

A munkavállalók világában azonban nem a megszerzett papír a lényeg, hanem a valós tudás, a beszédcentrikusság. Sokak nyelvtanja tökéletes, de ha nem tudnak megszólalni, nem fognak jó állást szerezni. Hiába van valakinek nyelvvizsgája, ha nem tud például folyékonyan kommunikálni az adott cég külföldi partnereivel.

Ezt a szülők is belátják: egy nyári közvéleménykutatásban 64 százalékuk nyilatkozta, számukra fontos, hogy a gyermekük legalább egy nyelvet jól beszéljen. Éppen ezért egyre több szülő és diák keresi meg a Don’t Panic Nyelviskola hálózatot, érdeklődve a felkészítő tanfolyamok iránt.

A nyelviskolában ingyenes tanácsadással szolgálnak a gimis korosztálynak. Sőt, írásbeli és szóbeli teszttel is felmérik, mennyi idő kell még a nyelvvizsgáig. A szülő így reális képet kaphat arról, milyen szinten áll a gyermeke. – Ahol a gimis oktatás színvonala jó, ott ki tudjuk egészíteni, ahol pedig hiányos, ott fel tudjuk készíteni a diákokat a nyelvvizsgára. A nyelvtanulás érték: szinte mindegy, ki mit tanul, ha tud angolul, akkor már félig nyert ügye van – zárja Hermer László.