Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Hogyan védhetjük meg magunkat nőként?

Voltak olyan szépségkirálynők is, akiket savval támadtak meg.


A nőket a mai világban sajnos rengeteg atrocitás, és veszélyhelyzet éri, legyen szó akár verbális-vagy nonverbális bántalmazásról. 2008 és 2021 között három szépségkirálynővel történt meg ugyanaz a szörnyűség, ami karrierjük végét jelentette. 2020-ban Magyarországon a hozzátartozó sérelmére elkövetett bűncselekmények (pl. testi sértés, zaklatás, kapcsolati erőszak, garázdaság stb) sértettjeinek 72 százaléka nő volt. Ezek után jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan, és miként védekezhetünk ilyen helyzetekben.
Az egész világot megrendítették azok a bizonyos hírek, amelyekben három szépségkirálynőt féltékenységből és bosszúvágyból savval öntettek le, majd hosszú ideig korházban harcoltak értük.
Az egyik eset Gessica Notaro olasz szépségkirálynővel történt 2017 januárjában. Gessica szerint a volt barátja öntött savat az arcába egy váratlan pillanatban, valószínűleg azzal a szándékkal, hogy örökre elcsúfítsa gyönyörű arcát. A fiatal lányt több hónapig kezelték a kórházban, hogy megmentsék látását, majd évekig tartó gyógyulás, és számos műtét várt még rá a teljes felépülésig.
Szinte ugyanez történt meg Katie Piper szépségverseny győztessel, amikor 2008-ban exbarátja felbérelt egy embert azért, hogy leöntse az arcát ipari erősségű kénsavval. A 24 éves lány élete aznap örökre megváltozott, modellkarrierje azonnal meg is szűnt, és a fél szemére megvakult. Katie mára már boldog édesanya, szerető férjjel, és az arca is szépen rendbejött a sok-sok műtét után.
Az utolsó szörnyűség 2021-ben történt, amikor egy afgán migráns öntötte arcon Elise T. svájci modellt, amiért visszautasította közeledését. A férfi behatolt a 24 éves Elise T. modell bérelt lakása alatt található mélygarázsba, ahol a lány éppen az autójába ült be, hogy munkába menjen. A migráns ekkor arcon öntötte egy savval teli üvegpalackkal, majd elfutott. A támadót még azon a héten sikerült elfogniuk, és előzetes letartóztatásba helyezniük.

Veszélyben lehetnek-e a Magyar szépségkirálynők?

– Én úgy gondolom, hogy Magyarországon ilyen szempontból nincsenek veszélyben a szépségkirálynők. Viszont a zaklatás, az udvariatlan megnyilvánulások, és a non-verbális bántalmazás abszolút jelen van a szakmában – mondta Hajós István biztonságügyi szakértő.
Proksa Szandra 2005-ben megnyerte a Miss Universe Hungary szépségversenyét, azóta modellként dolgozik, műsort vezet, ezáltal folyamatosan szerepel a médiában. Megosztotta velünk, hogy őt sem kerülik el a kellemetlen szituációk gyönyörű, ismert nőként.
– Egy férfi éveken át azt hazudta a barátnőjének, hogy viszonya van velem. A nő természetesen elhitte neki, majd éjjel-nappal zaklatott a közösségi médiában, és privát üzenetekben. Ha letiltottam, csinált egy másik profilt, és ott folytatta a mocskolódást – tette hozzá a szépségkirálynő.
Szandra elárulta azt is, hogy nem ez volt az egyetlen furcsa szituáció, amivel szembe kellett néznie az ismertsége révén.
– Történt velem olyan is, hogy egy ismeretlen férfi minden egyes nap a munkahelyemre küldött egy szál vörösrózsát, mellé szerelmes üzenetekkel. Majd egyik nap a levélben az állt, hogy nézzek ki a munkahelyem ablakán. Megtettem, és láttam, hogy a szemközti épületre ki volt feszítve egy hatalmas lepedő, amin egy vacsora meghívás állt. Őrület, hogy ez mennyi ideig tartott – folytatta.

szepsegkiralyno

Szerencsére mindezek ellenére Proksa Szandra kiegyensúlyozott párkapcsolatban él, és második gyermekét várja.
A 12 éves Fejes Annamária fiatal kora ellenére számos világhírű modellversenyen részt vett, többek között Dubaiban, Los-Angelesben, és Bangkokban, ahol kiemelkedő eredményeket ért el.
A témában édesanyját kérdeztük, aki elmondta, hogy kislánya biztonságára nagy figyelmet fordítanak, éppen ezért sehova sem engedik el őt egyedül.
– Annamáriát hála istennek semmiféle atrocitás még nem érte, hiszen az édesapjával együtt hozzuk-visszük mindenhova, így sosincs egyedül. Igyekszünk köré egy ”védővonalat” húzni, hogy semmi baj ne érhesse őt – mondta Fejes Judit, Annamária édesanyja.
Az édesanya hozzátette, óvatosnak, és körültekintőnek kell lenni azzal kapcsolatban, hogy milyen versenyekre nevezünk be.
– Én úgy gondolom, hogy mielőtt benevezünk egy versenyre alaposan körül kell járni a részleteket, és ahol ezt nem tudjuk megtenni, oda nem is érdemes elmenni. Mindenesetre már beszéltünk a lányunkkal erről a biztonsági témáról, de szerencsére még fiatal, így engedi, hogy mindenben segítsük őt – zárta mondanivalóját Judit.

Hogyan érezhetjük magunkat biztonságban?

– Sok őrült ember van a világban, ezért a lányoknak meg kell tanulniuk minél hamarabb, egyértelműen, és határozottan visszautasítani, ha egy közeledést furcsának éreznek, akár élőben vagy az online térben, így elkerülve az esetleges félreértéseket. Emellett én javaslom egy önvédelmi sport alapjainak elsajátítását is, és esetleg egy kisebb önvédelmi eszköz magunknál hordását – tette hozzá Hajós István.

Forrás: Bastion Group/Pixabay