Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Enyhébb az idei tavaszi pollenszezon a tavalyinál

A pollenszezon jelen szakaszára jellemző, hogy nagyon sokféle allergén növény virágpora egyszerre található meg a levegőben.

Enyhébb az idei tavaszi pollenszezon a tavalyinál – írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ az MTI-nek szerdán küldött közleményében.
Hozzátették: februárban az éger és a mogyoró, márciusban a ciprus- és tiszafafélék, a nyár, a kőris, illetve a juhar pollenszemei uralták a légkört, mostanra ezeknek a növényeknek a pollenkoncentrációja fokozatosan csökken, ugyanakkor egyes napokon még elérhetik a tüneteket okozó szintet.
Az NNK tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban a hidegfrontok hatására a pollenterhelés elmaradt az előző évitől. Közepes és magas kategóriában mozog jelenleg a nyír és a platán pollenkoncentrációja, tüneteket okoz a fűz, a kőris, a gyertyán, a nyár és a juhar virágpora is – sorolták.
Hozzátették: a meteorológiai előrejelzés alapján markáns felmelegedés nem várható a következő napokban, így változatlan maradhat a pollenhelyzet.
A következő hetekben azonban várható a tölgy virágzása, illetve a hónap vége felé már a pázsitfűfélék pollenszórása is elérheti a tüneteket okozó szintet.
Az NNK azt javasolja, hogy a nyírfa-allergiások magas pollenterhelés esetén kerüljék a nyírfával beültetett parkokat és utcaszakaszokat, és amennyiben ablakuk közelében ilyen fa található, lehetőség szerint másfelé nyíló ablakon át szellőztessenek, illetve gyakran töröljék le nedves ruhával a bútorokat és a mossák fel a padló felületére lerakódott port.
Közölték, azt ajánlják, hogy a barkát, a fűzfák finoman molyhos, ezüstös-szürke virágrügyekkel borított ágát ne tegyük vízbe, mert kinyílik és apró sárga színű porzók jelennek meg, a rügy szürke, finoman bolyhos felszínén és a barka ekkor kezdi szórni az erősen allergén virágport. Az NNK azt tanácsolja az allergiásoknak, virágzó barkát ne tartsanak a lakásban.