Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Tömegverekedés a Lurdy Házban: Ez állhatott a konfliktus hátterében

Szakértő segít, hogy mit kell tennünk, ha tömegverekedésbe keveredünk.

Hajós István biztonságtechnikai szakértő elemezte a pénteki, Lurdy-házban történt tömegverekedést. Véleménye szerint nem előre eltervezett, hanem hirtelen elfajult konfliktus, esetleg elszámolási vita vezetett a sokakat foglalkoztató esethez. A szakértő arról is beszélt, hogy mit kell tennünk ha tömegverekedést látunk vagy ha belekeveredünk egy ilyen konfliktusba.
Bár eddig tisztázatlan okból esett egymásnak két társaság a Lurdy-házban, azt mégis tudni lehet, hogy egy jordán és egy szír család régóta fennálló konfliktusának tetőpontja lehetett ez az esemény, ahol végül egy férfi súlyos sérülést szenvedett és életveszélyes állapotban szállítottak kórházba április 21-én. Ritka nagy tömegverekedés volt a videók tanulsága szerint, mindenki ütötte-vágta egymást, így nem csoda, hogy az eset az érdeklődés középpontjába került.
Hajós István biztonságtechnikai szakértő szerint már maga a helyszín is azt mutatja, hogy ez nem egy előre megtervezett verekedés volt.
– Egy bevásárlóközpont, ahol rengeteg kamera, szemtanú és biztonsági szolgálat is van, nem a legideálisabb helyszín, ha valaki balhézni akar. Ezért úgy gondolom, talán, rendezni akartak valamilyen nézeteltérést vagy elszámolási vitát és az fajulhatott el ennyire – mondta.
A pláza alkalmazottai és a jelenlévő vendégek ilyenkor joggal várják a mielőbbi segítséget, de nem csak a helyszínre kiérkező rendőrségtől, hanem a pláza helyszínen jelenlévő biztonsági szolgálatától is. Mit tehet egy ilyen helyzetben a biztonsági szolgálat?
– A legfontosabb, hogy értesítse a rendőrséget és a mentőket. Ezzel egyidőben meg kell próbálnia szétválasztani és lenyugtatni a feleket, ami ebben az esetben nagyon veszélyes feladat. Fel kell mérni, hogy nincsenek e veszélyes eszközök az elkövetőknél (ilyenek például a kés, vipera, lőfegyverek), mert ebben az esetben nem kell kockáztatnia a saját életét a biztonsági őrnek. A sérülteket azonban meg kell próbálni a balhé epicentrumából kimenekíteni és ellátásukat biztosítani, amíg a mentők meg nem érkeznek – mondja a Bastion Group szakértője.

Mire számíthatnak a verekedésbe keveredők?

– Egy csoportosan, felfegyverkezve elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés esetén akár éveket is lehet kapni. De azt már a rendőrségi eljárás fogja tisztázni, hogy milyen súlyosbító körülmények merültek fel. A jogi kérdések közt felmerül, hogy csoportosan, felfegyverkezve hajtották végre a cselekményt? Milyen sérülések keletkeztek? Voltak e korábban büntetett előéletű személyek is a résztvevők között? Ilyenkor gyakori az a szituáció is, hogy a verekedésben alulmaradt fél elégtételt akarna venni, ezért most a legfontosabb, hogy az ügy fizikai szakasza záródjon le – mondta Hajós István, a Bastion Group ügyvezetője.
– Magánszemélyként a legjobb az ilyen szituációk elkerülése, ha akaratunkon kívül mégis közel kerültünk egy konfliktusos helyzethez, fontos, hogy felismerjük a lehetséges veszélyeket és időben segítséget hívjunk. Amennyiben egy tömegverekedés szemtanúivá váltunk, nagyon fontos, hogy amennyire lehetséges határolódjunk el a konfliktus színhelyétől és értesítsük mielőbb a rendőrséget, vagy akár a helyszínen elérhető biztonsági személyzetet is – zárta le gondolatait Hajós István biztonságtechnikai szakértő szakértő.

Forrás: Bastion Group