Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Többféle előnnyel is jár az élettársi kapcsolat bejegyeztetése

Többféle előnnyel is jár az élettársi kapcsolat hivatalos bejegyeztetése, családi kedvezmények igénybevételekor vagy váratlan halál esetén is jelentősége lehet.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) közleményben tájékoztatott: a legfrissebb népszámlálási adatok szerint mintegy 850 ezren élnek élettársi kapcsolatban Magyarországon, öt százalékkal többen, mint egy évtizede, de csak kevesen teszik hivatalossá az életközösséget.
Amennyiben egy pár huzamosabb ideje együtt él, akkor érdemes a kapcsolatot bejegyeztetni az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába, mert egy hitelfelvételnél vagy a családosoknak járó támogatások igénybevételekor ezzel tudják igazolni, hogy valóban egy párt alkotnak – írták a közleményben.
Példaként említették, hogy családi pótlékra jogosult a szülővel együtt élő élettárs is, ha a gyermekkel életvitelszerűen együtt él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel a nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja. Ugyanígy jogosult az élettárs az általa nevelt, de nem saját gyermek után a családi adókedvezményre, ha a gyermekkel együtt él, és az élettársi kapcsolat legalább egy éve szerepel a nyilvántartásában.
Az élettársi nyilatkozatnak az egyik fél váratlan halála esetén is nagy jelentősége lehet, ugyanis az élettársak végrendelet hiányában nem örökölnek egymás után a törvényes öröklés rendje szerint. Továbbá dokumentummal kell bizonyítaniuk kapcsolatukat az élettársaknak ahhoz, hogy felvilágosítást kaphassanak a csak közeli hozzátartozóknak szánt információkról, például kórházi kezelés esetén. Szükség lehet továbbá a nyilatkozatra az özvegyi nyugdíj és a baleseti hozzátartozói nyugellátás megállapításához is – ismertették.
A MOKK közölte, hogy kétféleképpen is hivatalossá lehet tenni az élettársi kapcsolatot: ha a közjegyző az élettársak közös nyilatkozatát bejegyezi az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába, akkor az a bejegyzés napjától tanúsítja az élettársi kapcsolat fennállását, ha pedig a közjegyző okiratba foglalja az élettársak nyilatkozatát, olyankor a felek nyilatkozhatnak arról is, hogy egy korábbi időpont óta áll fenn közöttük az élettársi kapcsolat.
Ha az élettársak útja szétválik, érdemes a nyilatkozatukat törölni a nyilvántartásból. Egyrészt, mert adott esetben visszaélésre is lehetőséget adhat a nyilatkozat, másrészt, mert később sokkal nehezebb lehet az élettársi kapcsolat megszűnésének bizonyítása, amennyiben a törlés nem történt meg – tették hozzá. (MTI)