Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Megérkezett az új magyar sci-fi előzetese

Március elején kerül a mozikba a 129 című magyar akciófilm.

A magyar filmipar nem bővelkedik a sci-fi, azaz a tudományos-fantasztikus filmekben. Egy független alkotói csapat most elkészítette a modernkori kihívásokra reflektáló filmjét, a 129 március 2-án kerül a mozikba.

Magát a sci-fi műfajt is nehezen határolják be, hiszen sokan összekeverik a fantasy alkotásokkal. A szakirodalom, és az igazi sci-fi rajongók azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a tudományos-fantasztikus műfaj modern technikai-társadalmi utópiákat láttat, maradva a racionalitás talaján. A 129-ben sem láthatunk tehát sárkányokat és egyéb mesefigurákat, viszont teljesen elképzelhető jövőt vázol fel, hiszen a film egyik szálában 2063-ban járunk, repülő autók, drónok vannak mindenhol. A Medrocorp brit kutató, fejlesztő cég megfigyeli az embereket, terjeszkedik az egész világon. Biológiai és technikai fejlesztéseik a klónozásra alapulnak. A film két idősíkon fut, és érdekessége, hogy a történet szereplői összekapcsolódnak 1984 és 2063-ban.

Az alkotók célja, hogy bemutassák, ebben a műfajban, a legmodernebb CGI technikát használva a 129 a legmodernebb filmstúdiók szintjén is megállja a helyét. A film CGI és VFX munkáin, vagyis a számítógépes jelenetein csak magyarok dolgoztak.

A művészi, független produkció teljesen magánfinaszírozásban készült, Csősz Boglárka, aki több független filmet is támogatott mint executive producer és szerepel is a filmben elmondta: „Az alkotás, a művészeti kísérletezés és az igazán tehetséges művészek támogatása az egyik szívügyem, rengeteg tehetséges fiatal alkotó van Magyarországon, szeretem a közös munkát velük. A 129 is olyan alkotás, ami kicsit felkavarja az állóvizet.”

A film rendezője és írója Noel Peter, aki több nemzetközi díjat is nyert forgatókönyveivel, elmondta, azért ezt a területet választotta a film témájául, mert nagyon közel van már hozzánk ez a világ. „Ha nem figyelünk az emberi kapcsolatokra, ha hagyjuk, hogy mindent a gépek irányítsanak könnyen elbillen a mérleg, de vajon megéri-e?”

A 129 egész estés mozifilm főbb szerepeiben: Kálloy-Molnár Péter, Pikali Gerda, Szabó Sípos Barnabás, Dér Zsolt, Mészáros András, Elek Ferenc, Mayer Szonja, Molnár Piroska, Csősz Boglárka, Csuja Imre, Törőcsik Franciska látható, a filmet a Romis Film forgalmazza.