Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kevin Costner is saját vagyonából finanszírozta új westernfilmjét

Francis Ford Coppolához hasonlóan Kevin Costner is saját vagyonából finanszírozta legújabb filmjét: a Horizont.

Egy amerikai eposz című westernfilmsorozatának első részét, amelynek versenyen kívüli világpremierjét vasárnap este tartották a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.
Senki sem lelkesedett (Hollywoodban) azért, hogy ilyen filmeket készítsen. Azt mondták nekem: csináljunk egyet, és nézzük meg, hogy megy. Senki sem csinál belőle egyből kettőt, Kevin. Miért akarsz négyet csinálni?” – mondta cannes-i sajtótájékoztatóján a 69 éves amerikai színész, rendező, aki az 1990-ben forgatott, hét Oscar-díjat nyert Farkasokkal táncoló kalandfilmjével vált világhírűvé.
Így egy ponton csak annyit mondtam: oké, akkor megcsinálom én magam. És jelzáloggal terheltem meg az ingatlanomat, összehoztam valahogy a pénzt. Így már nincs mentség, ezek az én döntéseim. Ha nem tetszik valakinek, akkor hozzám jöhet panaszra” – tette hozzá a kétszeres Oscar-díjas sztár.
Az amerikai szaksajtó szerint a westernfilm költségvetése 100 millió dollár volt.
A kétszeres Arany Pálma-díjas és Oscar-díjas Francis Ford Coppola is maga finanszírozta a versenyben bemutatott, 120 millió dolláros költségvetésű Megalopolis című nagyszabású filmjét, amelyet negyven éve tervezett megvalósítani. Ő a kaliforniai bortermelő birtokára vett fel jelzálogalapú hitelt.
Kevin Costner elmondta: 1988-ban kezdte írni „őrült projektjének” forgatókönyvét, s a filmnek 2003-ban kellett volna elkészülnie. De az utolsó pillanatban a gyártó stúdió nem akarta. „Nagyon csalódott voltam, mert a Fegyvertársak (a Costner által 2003-ban rendezett western) nagyon bejött” – mesélte az amerikai sztár. „Kicsit kívülálló vagyok, és nem is tudom pontosan, miért. Valószínűleg azért, mert nem akarom, hogy az emberek manipulálják a történetet, amit el akarok mesélni, és én kész vagyok kiállni érte, és nemet mondani” – fűzte hozzá.
Kevin Costner színészként és rendezőként is számos westernben dolgozott, de most „nagyon izgatott, hogy Cannes-ba jöhetett„. „Cannes talán segített (hogy ráirányuljon a figyelem a filmre), azzal, hogy a hétvégén vetítették. Az volt az álmom, hogy eljöhessek ide, és itt mutathassam be a saját filmemet. Nagyon örülök, hogy Cannes megőrizte a szokásait, és hogy ennek én is részese lehetek” – hangsúlyozta az amerikai filmes.
Mi egy fegyveres nemzet vagyunk, és a kezdetektől mindent fegyverekkel oldottunk meg” – mondta Kevin Costner, aki a filmben fegyverrel a kezében látható. Az amerikai színész kiemelte azt is, hogy fontosnak tartja az amerikai őslakosokat „helyesen” bemutatni, emlékeztetve arra, hogy a ezeket a népeket a hódítás során „egyszerűen letörölték a színről”.
Az Amerika hőskorát az 1860-as években, a háború előtti és utáni időszakban megidéző Horizont: Egy amerikai eposz című sorozat első részét június 27-én mutatják be a magyar mozikban.
Rachida Dati francia kulturális miniszter vasárnap Cannes-ban a Művészetek és Irodalom Érdemrendje nevű kitüntetést adományozta Kevin Costnernek. (MTI)