Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Nincs mire várni a hitelfelvétellel: hamarosan drágulás jöhet

Záros határidőn belül megnőhetnek a kamatok.

Az infláció és a szomszédban zajló háborús konfliktus okozta gazdasági megtorpanás is hozzájárult ahhoz, hogy a jegybanki kamatemelések hatására érezhetően nőttek az elmúlt hónapokban a hitelek kamatlábai. Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa arról beszélt, nem a mostani 5-7 százalékos kamatok különösen magasak, hanem a korábban elérhető 2,5-3 százalékosak voltak extrém alacsonyak. Mint mondta, sokéves távlatban most tartunk az átlagos kamatszinteknél, de aki tervez hitelt felvenni, érdemes mielőbb cselekednie, mert ennél magasabb értékek is várhatóak.

A magas infláció és az orosz-ukrán háború azt eredményezte nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európában, sőt a világon, hogy elkezdtek felfelé kúszni a kamatok. Ez a tendencia itthon is kézzel fogható, de egyelőre közel sem drámai, erről beszélt Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa.

A szakember szerint az elmúlt években hozzászokhattak az emberek a hitelpiacon a mindössze 2-3 százalékos kamatokhoz, ami évtizedes távlatban is rendkívül kecsegtetőnek számított. A jelenleg zajló gazdasági folyamatok hatására ugyanakkor ettől a szinttől egyre inkább kezdünk eltávolodni és visszatértünk az 6-7 százalékos kamatokhoz.

„Ha csak ezt a két adatot hasonlítjuk össze, akkor értelemszerűen kirívóan magasnak tűnnek a jelenlegi kamatok, de ez csak első ránézésre van így, hiszen most tartunk ott, ahol nagyjából egy évtizeddel ezelőtt. A 6-8 százalék közötti hitelkamatok tekinthetők mindenkori átlagnak, ebben mozgunk jelenleg. Ráadásul ez még mindig a várható 10 százalék körüli infláció alatt van” – hívta fel rá a figyelmet.

Mint fogalmazott, aki a közeljövőben hitel felvételét tervezi, megéri minél előbb lépnie, mert egyelőre semmi nem utal arra, hogy a kamatok egyhamar visszafordulnának.

Vincze Krisztián elmondta, még ha az ukrajnai háborúnak holnap vége is lenne, azzal a világgazdaság egyik napról a másikra nem állna talpra, így a hitelkamatok sem kúsznának vissza a korábbi szintekre.

„Minden előrejelzés arra utal, hogy a kamatok még feljebb mennek az elkövetkező hónapokban, és nyár végére, a harmadik negyedévre már a 7-8 százalékot is elérhetik a legjobb ügyfélminősítés esetén. Így aki hitelre szeretne ingatlant vásárolni, nem érdemes túl sokáig várnia. Minél hamarabb nyélbe üti valaki az üzletet, annál jobban jár, tulajdonképpen spórolni tud a hitelen” – magyarázta.

A GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa végezetül hozzátette, nehéz jóslatokba bocsátkozni arra vonatkozóan, hogy meddig emelkednek a hitelkamatok, de várakozásaik szerint leghamarabb másfél, két év múlva kezdhetnek majd érzékelhetően esni. Ekkor pedig mindazok kedvezőbb kamatra válthatnak majd, akik esetleg most magasabb értéken veszik fel a hitelüket.