Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Háború az ingatlanpiacon: mit érdemes lépni ilyenkor?

Már hazánkban is érezhető a szomszédban zajló események hatása.

Az orosz-ukrán háború az ingatlanpiacot is bizonytalan helyzetbe hozta, a februári helyzethez képest márciusban közel 30 százalékkal csökkent az érdeklődés az eladó használt ingatlanok iránt Magyarországon. Jelenleg senki nem látja a háború végét, így nem tudni merre mozdulnak az árak.

Mi lesz, ha háború lesz? Biztonságban vagyunk? Milyen hatással van ránk anyagilag? Mi lesz a vagyonunkkal, értékeinkkel? Számtalan kérdés, aminek eddig nem volt aktualitása, most viszont az orosz-ukrán háború miatt egyre többen foglalkoznak ezzel. A változások az ingatlanpiacot is befolyásolják.

„Nagyon keveset hallani most az ukrán ingatlan piacról. Ha utána nézünk, akkor sem találunk sok információt, pedig folyamatosan vizsgáljuk nem csak a hazai ingatlan helyzetet, hanem a közeli országokét, sőt, a globális piacot is. Ukrajnából most mindenki menekül. Nem csak azokról a területekről, ahol bombázások vannak, hanem onnan is, ahova még nem ért el a háború. Ez olyan helyzetet teremtett, hogy egy csapásra átalakult az ukrán ingatlanpiac, hiszen bombázás alatt lévő területen nem nagyon adnak el, és nem is vesznek ingatlant” – mondja Csizmazia Gábor, a Livlia értékesítési igazgatója.

A háborús helyzet mindent felülír

A kereslet egész Ukrajnában visszazuhant, a szakértők szerint nem is lehet megjósolni, hogy mikor és mi lesz a vége. A szomszédos országban dúló háborúnak viszont Magyarországon is érződik a hatása.

„Jelenleg nálunk is nagy a bizonytalanság a piacon, ez inkább a vásárlókon érződik. Az ingatlan eladás a legtöbb esetben egy élethelyzettől függ, ilyen egy válás, egy családon belüli felosztás, öröklés. Ezek az helyzetek generálják az eladást, de persze a vásárlást is. Ilyen például, ha jön a baba, növekszik a család. Illetve ilyen a befektetés is, de az már nem egy élethelyzet, hanem inkább üzleti döntés. A befektetők is egy jelentős összetevőjét adják a vásárlóknak, ők azok, akiknél jellemzően a legkisebb az időkényszer. Esetükben nagyon érezni, hogy kivárnak, ami valahol érthető is. A háborús helyzet nemhogy csökken, hanem fokozódik. Ebből pedig következhet, hogy hosszabb távon is erősebb gazdasági hatásokat eredményez” – tette hozzá a Csizmazia Gábor.

Amikor az életünk a tét, nem foglalkozunk a vagyonnal

Egy fontos kérdésre, hogy mi történne a hazai ingatlanpiacon, ha esetleg Magyarországon is háború törne ki, a válasz nem meglepő: ugyanaz, mint Ukrajnában.

„Nyilván az ország nagy része itt is menekülne és egy esetleges bombázás teljesen leredukálná az ingatlanpiacot. Amikor az életünk a tét, akkor nem foglalkozunk a vagyonnal, de szerencsére itthon nem érződik a pánikhangulat, és nem is kaptunk ilyen típusú megkereséseket. Azt viszont sokan kérdezik, hogy mit látunk, hogyan fog alakulni a piac, de erre még a profi elemzők sem tudnak pontos választ adni, mivel a háború nagyon sok gazdasági tényezőre van jelentős hatással és a háború mellett is számos egyéb tényező befolyásolja a piacot, például az infláció vagy a lakáshitelek és támogatások hozzáférhetősége” – tette hozzá az ingatlanszakértő.

A pénzügyi szektorban a befektetéseknél sokszor tanácsolják azt, hogy ne egy, hanem inkább több dologba fektessen az ember. Így, ha az egyik veszteséges, még mindig ott a másik, amivel kompenzálható a baj. A Livlia értékesítési igazgatója szerint ezt a stratégiát – bizonyos esetekben – az ingatlanok tekintetében is lehet alkalmazni.

„Ha valaki attól tart, hogy a fegyveres konfliktus átcsúszik a magyar határon is akkor természetes, hogy az ottani ingatlanok veszélybe kerülnek és az értékük is csökkenni fog, amíg meg nem oldódik a helyzet. Aki megteheti, vásárolhat két-három kisebb ingatlant az ország különböző részén, így függetlenítheti magát Budapesttől, ami egy esetleges háború esetében biztos, hogy fő célponttá válna. A mostani helyzet egyébként sokban hasonlít 2020 első felére, amikor a Covid-járvány miatt tapasztaltuk a váratlan helyzeteket. Akkor is mindent felülírt az életünkért való aggódás, hiszen nem tudtuk mivel állunk szemben.”

Egy digitális ingatlaniroda nagy segítség lehet

A biztonság most minden területen felértékelődött, még az ingatlanvásárlás és eladás esetében is. A pontosság és a segítség húzóerő lehet.

„Számos külföldi portálon is hirdetünk, az ügyfelek kevésbé érzik az orosz befektetők kiesését, hiszen gyakorlatilag világszerte ott vagyunk – Kínától-Izraelig – így folyamatosan az összes befektetői réteget elérjük. Minden egyéb adminisztratív folyamatot algoritmusok végeznek, nem csak egy-egy régióval, hanem országosan dolgozunk, így jobban átlátjuk az itthon zajló folyamatokat” – árulta el Gábor.