Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Eltűntek az orosz gázkereskedő cégek Magyarországról

Több cég a távozás mellett döntött, kivonultak az oroszok hazánk gázkereskedelméből.

Szép csendben kivonulnak az oroszok a magyarországi gázkereskedelemből, ugyanis a Panrusgáz Zrt. után az oroszok másik jelentős hídfőállása, a Centrex is a távozás mellett döntött – számolt be a 444.hu.

Ez nem jelenti azt, hogy ne jönne orosz gáz Magyarországra, csak míg korábban a magyar-orosz vegyesvállalatok, illetve Magyarországon bejegyzett orosz tulajdonú cégek intézték jelentős részben a belföldi kereskedelmet, addig mostantól az oroszok ezt a feladatot átadták az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek – írta a portál.

Az oroszok kivonulásának első jele az volt, hogy a Panrusgáz Zrt. 2022. január 1-jén jogutód nélküli végelszámolás alá került. Ezt a gázcéget még 1994-ben alapította a Mol és a Gazprom, a társaság feladata a Gazpromtól származó földgáz értékesítése volt Magyarországon. 2015-ben vette meg az MVM Zrt. a gázkereskedő cég 50 százalékos részvénycsomagját.

Így a végelszámolás előtt a Panrusgáz 40 százaléka a Gazprom Exporté, 50 százaléka az MVM-é volt, míg 10 százalékos hányaddal rendelkezett a bécsi központú, de szintén Gazprom érdekeltségű Centrex Zrt. is.

A második jel pedig éppen a Centrex Hungária Zrt.-hez köthető. Nagy mennyiségben kereskedtek a térségben a Gazprom Exporttól származó gázzal, de előbb tavaly nyáron a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a társaság kérésére visszavonta a gázkereskedelmi engedélyét, idén március 1-től pedig szintén végelszámolás alá került – derült ki nyilvános cégadatokból.