Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Bankszövetség szerint vissza kell állítani a piaci viszonyokat a lakossági jelzáloghiteleknél

A gazdasági növekedéshez aktív és erős magyar bankszektorra van szükség.

A változó kamatozású lakossági jelzáloghitelekre korábban kamatbefagyasztást rendelt el a kormány, a Magyar Bankszövetség szerint azonban a reális gazdasági növekedés és a versenyképesség érdekében kívánatos a piaci viszonyok visszaállítása – közölte a szervezet az éves testületi ülését követően az MTI-vel pénteken.

Mint írták, a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormányok és a jegybankok gazdaságélénkítő programokat vezettek be, a kereskedelmi bankok pedig növelték piaci aktivitásukat. Ezek hatására a globális gazdasági visszaesést sikerült elkerülni, viszont az inflációs nyomás világszerte megjelent.

A magyar kormány és a jegybank is innovatív megoldásokkal támogatta a gazdaság fejlődését, így kiterjesztette a családtámogatási rendszert, erősítette a kkv-hitelezést és a vállalati kötvénykibocsátást, valamint elindította a lakosság számára a Zöld otthon programot. Ezeket a bankszektor sikeresen közvetítette az ügyfelek felé.

Emlékeztettek, hogy az infláció 2021 őszi ugrásszerű emelkedése miatt a kormány az árintézkedések részeként a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelekre kamatbefagyasztást rendelt el. – Ezek a nem piaci eszközök az infláció hatásától rövid távon ugyan megvédik a fogyasztókat, de fenntartásuk hosszabb távon más területekről elvonást, így torzítást eredményez. A reális gazdasági növekedés és a versenyképesség érdekében kívánatos a piaci viszonyok visszaállítása – fogalmaz a közlemény.

Hangsúlyozták, hogy az EU átlagát meghaladó gazdasági növekedéshez aktív és erős magyar bankszektorra van szükség. A bankszektor az elmúlt egy évben tovább tudta növelni hitelezési aktivitását, forrásgyűjtő képességét, állampapír-állományát, és szilárdabbá tette tőkehelyzetét. A bankszövetség bízik abban, hogy a  bankszektor a kormánnyal és a jegybankkal együttműködve a jövőben is a gazdasági növekedés stabil motorja lehet. Az együttműködés eredményeként emelkedhet az ország tőkevonzó képessége, tovább erősödhet a bankok iránti bizalom, mindezek együttesen javíthatják az ország nemzetközi elismerését, és előidézhetik megfelelő minősítését.

A bankszövetség több megüresedett pozícióra új vezetőket választott: az elnökség új tagja Tóth Balázs (Unicredit Bank), a felügyelőbizottság új elnöke Guy Libot (K&H Bank), a felügyelőbizottság új tagjai Schopp Andrea (Oberbank), Sándor András (Takarékbank). Az új tisztségviselőket a 2023. évi teljes tisztújításig választották meg – közölték.