Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Megkezdődött a tagállami vezetők csúcstalálkozója, középpontjában az ukrajnai háború okozta energiaválság megoldása áll

Az Európai Tanács hétfőn kezdte meg ülését.

Megkezdődött az uniós tagországok vezetőinek soron kívüli, kétnapos csúcstalálkozója, amelynek középpontjában Oroszország-Ukrajna elleni háborújának helyzete, valamint védelmi, energiaügyi és élelmezésbiztonsági kérdések állnak.

Az Európai Tanács hétfőn kezdődött csúcstalálkozóján mindenek előtt megvitatja az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatos legfrissebb fejleményeket.

Az uniós vezetők megbeszélést folytatnak az Ukrajnának nyújtani tervezett további, főként humanitárius, pénzügyi, anyagi és politikai uniós támogatásról. Tervek szerint a megbeszéléshez videókapcsolaton keresztül csatlakozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken, az uniós tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében hangsúlyozta: az EU előtt álló legsürgetőbb feladat az ukrán állam pénzügyi szükségleteinek kielégítése.

A csúcstalálkozó témái között hivatalosan nem szerepel az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetni tervezett, az orosz fosszilis energiahordozók embargóját is magában foglaló szankciós csomag megtárgyalása és elfogadása, a téma azonban várhatóan a tagállami vezetők elé kerül.

Az Európai Tanács az Ukrajna elleni orosz agresszió nyomán foglalkozni fog az Európai Uniót érintő biztonsági és védelmi kérdésekkel is, többek között az ellenállóképesség megszilárdításának és a védelmi kapacitást érintő beruházás növelésének módjaival. A megbeszélés alapját az Európai Bizottság által készített, a védelmi beruházási hiányokról szóló elemzés, valamint az európai ipari és technológiai bázis megerősítésére irányuló javaslat adja.

Az ülés résztvevői áttekintik az unió orosz fosszilis tüzelőanyag-, olaj- és szénimporttól való függőségének mielőbbi, fokozatos megszüntetésében elért előrehaladást, illetve az erre vonatkozó terveket.

Az állam-, illetve kormányfők végezetül megbeszélést folytatnak az ukrajnai háború élelmezés-biztonságra gyakorolt hatásáról, többek között az élelmiszer-ellátás nemzetközi koordinációjáról és arról, hogy miként lehetne átfogó globális ellátást biztosítani. A vitán részt vesz Macky Sall szenegáli elnök, az Afrikai Unió elnöke, tekintettel az afrikai országok élelmezés-biztonságának akut sebezhetőségére. (MTI)

Fotó: koronavirus.gov.hu