Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
"Örök rezsicsökkentésre" tett javaslatot a szocialista Ujhelyi István - Trimedio News

“Örök rezsicsökkentésre” tett javaslatot a szocialista Ujhelyi István

Ehhez azonban rendezi kell a jogállamisági problémákat.

“Örök rezsicsökkentésre”, a háztartások európai uniós forrásból történő, önrész nélküli energiahatékonysági korszerűsítésére tett javaslatot az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, az unió REPowerEU – a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó – programjában Magyarország ezermilliárdokat fordíthatna a magánházak, lakások, bérházak, panellakótelepek és közintézmények energetikai korszerűsítésére.

Szerinte ezzel 50-60 százalékos, örökké tartó rezsicsökkentést lehetne elérni.

Az MSZP-s politikus elmondta, az EU új programjának célja, hogy 2030-ig 40-45 százalékra növeljék a tagállamokban a zöldenergia arányát. Ebben – tette hozzá – Magyarország nagyon le van maradva, de most itt a lehetőség, hogy ezt a lemaradást uniós forrásból behozza.

Ehhez konkrét, megvalósítható javaslatokat kell letenni az “EU asztalára” – mondta.

Azt kérte Németh Szilárdtól, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztostól, hogy fogadja be és minél előbb valósítsa meg az MSZP szakértői által kidolgozott rezsicsökkentési programot.

Ujhelyi István közölte, a rezsicsökkentésre fordítható forrást addig nem kaphatja meg Magyarország, amíg nem rendezi a jogállamisági problémákat. Az, hogy lesz-e örök rezsicsökkentés, attól is függ, hogy a kormány végre komolyan veszi-e az európai partnerséget és a magyar állampolgárok érdekeit – hangoztatta.

Ujhelyi István helyesnek nevezte, hogy a magyar kormány elutasította az olajembargóról szóló eredeti szankciós csomagot. Véleménye szerint a végül elfogadott intézkedések megfelelnek a magyar érdekeknek, továbbá lehetőséget adnak az átfogó energiapolitikai reform megvalósítására Magyarországon.

Ugyanakkor azt mondta, a kormány hazudott, amikor azt állította, azért kellett harcolni az Oroszországra kivetett uniós szankciók ellen, mert azzal a rezsicsökkentést védték meg. Hozzátette: ez az embargós csomag az orosz olajimportról szól, nem pedig az elektromos áram, a földgáz vagy a vízhasználat áráról. (MTI)