Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

„Örök rezsicsökkentésre” tett javaslatot a szocialista Ujhelyi István

Ehhez azonban rendezi kell a jogállamisági problémákat.

„Örök rezsicsökkentésre”, a háztartások európai uniós forrásból történő, önrész nélküli energiahatékonysági korszerűsítésére tett javaslatot az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, az unió REPowerEU – a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó – programjában Magyarország ezermilliárdokat fordíthatna a magánházak, lakások, bérházak, panellakótelepek és közintézmények energetikai korszerűsítésére.

Szerinte ezzel 50-60 százalékos, örökké tartó rezsicsökkentést lehetne elérni.

Az MSZP-s politikus elmondta, az EU új programjának célja, hogy 2030-ig 40-45 százalékra növeljék a tagállamokban a zöldenergia arányát. Ebben – tette hozzá – Magyarország nagyon le van maradva, de most itt a lehetőség, hogy ezt a lemaradást uniós forrásból behozza.

Ehhez konkrét, megvalósítható javaslatokat kell letenni az „EU asztalára” – mondta.

Azt kérte Németh Szilárdtól, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztostól, hogy fogadja be és minél előbb valósítsa meg az MSZP szakértői által kidolgozott rezsicsökkentési programot.

Ujhelyi István közölte, a rezsicsökkentésre fordítható forrást addig nem kaphatja meg Magyarország, amíg nem rendezi a jogállamisági problémákat. Az, hogy lesz-e örök rezsicsökkentés, attól is függ, hogy a kormány végre komolyan veszi-e az európai partnerséget és a magyar állampolgárok érdekeit – hangoztatta.

Ujhelyi István helyesnek nevezte, hogy a magyar kormány elutasította az olajembargóról szóló eredeti szankciós csomagot. Véleménye szerint a végül elfogadott intézkedések megfelelnek a magyar érdekeknek, továbbá lehetőséget adnak az átfogó energiapolitikai reform megvalósítására Magyarországon.

Ugyanakkor azt mondta, a kormány hazudott, amikor azt állította, azért kellett harcolni az Oroszországra kivetett uniós szankciók ellen, mert azzal a rezsicsökkentést védték meg. Hozzátette: ez az embargós csomag az orosz olajimportról szól, nem pedig az elektromos áram, a földgáz vagy a vízhasználat áráról. (MTI)