Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Júliusra csúszik a kiegészítő nyugdíjemelés

Plusz egy hónapot várniuk kell a nyugdíjasoknak.

Korábban júniusra ígérte a kormány az évközbeni nyugdíjemelést, de most megerősítette, hogy júliusra csúszik át – írja a Portfólió. Hétfőn az MSZP-s Komjáthi Imre kérdezte Varga Mihály pénzügyminisztert a csúszás okairól. Varga helyett Tállai András államtitkár válaszolt, aki elismerte a csúszás tényét, és abban is egyetértett Komjáthival hogy ez problémát jelent.

Tállai szerint ugyanakkor a kormány kitart korábbi ígérete mellett, miszerint megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, ezért a tervezettnél magasabb infláció miatt 3,9 százalékos évközi nyugdíjemelést hajt végre az év elejéig visszamenőleg, illetve a 13. havi nyugdíjra vonatkozóan is, csak nem júniusban, hanem júliusban.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy szeptemberben újra megvizsgálják a gazdasági adatokat és az esetleges további emelést.

A Portfólió számításai szerint a mostani 3,9 százalékos kiegészítő emeléssel 8,9 százalékos lesz összesen az idei átlagos nyugdíjemelés, miközben maga a kormány is inkább 10 százalék körüli éves inflációval számol, így tehát további 1 százalékos nyugdíjemelés is kellhet pusztán az inflációkövetéshez is.