Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az MNB kiemelten vizsgálja a bankok díjváltoztatásait

Több megbírságolt pénzügyi intézmények bírósághoz fordult az MNB döntései ellen.

A pénzügyi különadók és a tranzakciós illeték változása okán a jegybank kiemelten vizsgálja a hitelintézetek díjszabásainak változásait, szükség esetén haladéktalanul vizsgálatot indít a jogsértő pénzügyi intézményekkel szemben – közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden.

A közleményben emlékeztettek: a jegybank 2013-2015-ben 4 milliárd forint jogosulatlanul elvont díjat fizettetett vissza egyes pénzügyi intézményekkel, továbbá 1,9 milliárd forint bírságot szabott ki a tranzakciós illeték bevezetése utáni jogsértések miatt.

A megbírságolt pénzügyi intézmények egy része bírósághoz fordult az MNB döntései ellen, azonban a jegybank a perekben is eredményesen védelmezte a fogyasztók érdekeit – jelezték.

– A központi pénzintézet kiemelt céljának tekinti, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek döntéseiket jogsértő befolyásolástól mentesen, a valós körülmények és a tényleges feltételek ismeretében hozhassák meg – fogalmaztak a közleményben.

Az MNB felügyeleti tevékenységének része az ellenőrzési eljárás, melyet egyrészt az adatszolgáltatásból származó információk, másrészt a részére átadott dokumentumok, illetve a hivatalosan ismert adatok ellenőrzésével és elemzésével valósít meg – írták. (MTI)