Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Jelentősen emelné a kata értékhatárait a Mi Hazánk

Az vártnál sokkal népszerűbb lett a kata rendszere.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) értékhatárainak jelentős emelését sürgette keddi budapesti sajtótájékoztatóján Apáti István, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának elnöke.

Az ellenzéki politikus elképesztőnek nevezte, hogy „azért kell belenyúlni egy hosszú ideje jól működő rendszerbe, mert az az előzetes várakozásoknál is sikeresebb”, hiszen 460 ezren adóznak a kata szabályai szerint, közöttük 426 ezer egyéni vállalkozó, ami azt jelenti, hogy legalább 1,6 millió ember megélhetéséhez járul hozzá ez a kedvezményes és egyszerű adózási forma.

Apáti István szorgalmazta, hogy a kata éves bevételi határát a jelenlegi 12-ről emeljék 24 millió forintra, az ugyanazon kifizetőtől származó jövedelem értékhatára pedig emelkedjen háromról hatmillió forintra, az utóbbi fölötti összeg pedig ne 40, hanem 15 százalékkal adózzon. Hozzátette, az átalányadó emelését csak akkor tartják elfogadhatónak, ha a növekményt a vállalkozók nyugdíj-előtakarékosságára fordíthatják az érintettek.

Jelezte: a tevékenységi körök esetében csak a feltétlenül szükséges szigorítást tudják támogatni, példaként említve, hogy a lakásbérbeadást nem feltétlenül szükséges a kata szabályai szerint adóztatni. A Mi Hazánk képviselője azt is szorgalmazta, hogy a katás vállalkozók jeleníthessék meg kiadásaikkal szemben költségeiket.

A második világháború óta nem látott nehéz idők köszöntenek a magyar társadalomra, azon belül a vállalkozókra, azon belül a katás vállalkozókra is, éppen ezért nem szabad elaprózni a bevételi határ megemelését – érvelt Apáti István. (MTI)