Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az átlagos fogyasztónak marad a rezsicsökkentés – Itt vannak a részletek

Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány.

A rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány. A hét pontból álló terv célja, hogy felkészüljünk az előttünk álló energiaválságra. A legfontosabb cél pedig, hogy meg tudjuk védeni a rezsicsökkentést. A háztartások háromnegyedét nem érintik a változások, csak a sokat fogyasztók fogják az áram- és gázszámlájuk átlag fölötti részét piaci áron fizetni augusztustól.

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre a Karmelita kolostorba összehívta a kormánykabinetet Az ott született döntésekről, 15.30-as kezdettel Kormányinfót hirdettek meg, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos tájékoztatást adnak a kormány mai üléséről.

Nyugat-Európában az elmúlt egy évben a többszörösére nőttek az energiaárak, Nagy-Britanniában pedig újabb brutális áremelés következik. Az energiaválság legfőbb oka az elhibázott brüsszeli szankciós politika.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közölte, Európában rendkívül nehéz az energiahelyzet.

– Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. Az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára nőtt – mondta.

Hét pontból álló terv lép életbe az energia-veszélyhelyzet értelmében:

Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárdra növeli a hazai kitermelést.

Szijjártó Péter felhatalmazást kapott további gázforrások felkutatására

Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiára és a tűzifára

Az év végéig fokozzuk a lignitkitermelést

A Mátrai Erőmű blokkjainak mihamarabbi újraindítása

A paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása

A csökkentett gáz és áramár csak az átlagfogyasztásig marad érvényben

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy az energiaveszélyhelyzet azért szükséges, hogy a rezsicsökkentés továbbra is fenntartható legyen. Ebből a célból korábban létrejött a rezsivédelmi alap, a mostani szabályozás szerint pedig az átlagfogyasztás mértékéig marad a rezsicsökkentett ár.

– Egy átlagfogyasztó a villamosenergiára 7750 forintot költ, ez rezsicsökkentés nélkül 50 823 forint lenne. Gáznál ugyanez az összeg 15 833 forint, rezsicsökkentés nélkül pedig 131 441 forint lenne havonta– részletezte. – A nagycsaládosok kedvezményes fogyasztási limitje megmarad. Tehát náluk nem az éves 1729 köbméter gázfogyasztás lesz, hanem 2329 köbméter, ugyanis minden háromgyermekes családnak jár 600 plusz köbméter, továbbá ezen felül gyermekenként további 300 köbméter – jelentette ki.