Novák Katalin aláírta a katatörvényt

A köztársasági elnök szerint a „rajtunk kívül álló erők kiszámíthatatlanná teszik a jövőt”.

Novák Katalin hétfőn aláírta a katatörvény módosítását – jelentette be a Facebookon.

– Az Országgyűlés által elfogadott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényt ma aláírtam. Alaposan megvizsgáltam és megfontoltam az elfogadott törvényt, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is. Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam. A törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható – írta a bejegyzésben a köztársasági elnök.

Hozzátette ugyanakkor, hogy érzékeli a felháborodást és azt, hogy sokak számára nehézséget jelent majd az új helyzethez való alkalmazkodás.

– Megértem, hogy kérdéseik vannak. Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés. Gyors változtatás esetén is elvárható, hogy a Kormány megfelelően segítse az érintetteket. Megbeszélést folytattam a kormányfővel és a Kormány tagjaival, és ígéretet kaptam arra, hogy a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre – tette hozzá Novák.

A bejegyzésben írt arról is, hogy rendkívüli időket élünk és hogy a háború nyomában járó gazdasági válság felforgatja a hétköznapjainkat.

A köztársasági elnök úgy véli, hogy „rajtunk kívül álló erők kiszámíthatatlanná teszik a jövőt. Magyarország biztonságát az államháztartás, a költségvetés stabilitása is megalapozza. Válsághelyzetben biztos kézre, hideg fejre és együttérző szívre van szükség”, majd megjegyezte:

Helyes, ha ebben a helyzetben az államfő nem gördít akadályt az Országgyűlés döntésének érvényesülése elé.

– Összefogás, kölcsönös felelősségvállalás és belátás – ez segít minket túl a nehezén. Csak így maradhatunk talpon – zárta bejegyzését Novák Katalin.