Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az Országgyűlés elfogadta a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetését

A 2023-as költségvetés tartalmazza a honvédelmi és rezsivédelmi alaphoz szükséges forrásokat.

A kormány üdvözli, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést, amely a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése. Ezzel biztosított a kormány mozgástere, hogy megerősítse az ország védelmét és mérsékeljük a háborús energiaválság hatását, és fenntartsuk a rezsicsökkentést – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tárca hozzátette: „sajnálattal tapasztaljuk, hogy a baloldalra még a mostani háborús helyzetben sem lehet számítani, nem szavazták meg a rezsivédelem és honvédelem költségvetését”.

A közlemény szerint az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában jelentős az áremelkedés, az egekben vannak az energiaárak, és magas az infláció. A kormány legfontosabb célja, hogy Magyarország maradjon ki a háborúból, és ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát. Most a legfontosabb feladat Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése, valamint az ország energiaellátásának biztosítása és a rezsicsökkentés védelme – hangsúlyozta a PM.

Ezért a 2023-as költségvetés tartalmazza a honvédelmi és rezsivédelmi alaphoz szükséges forrásokat, az alapok kiadása meghaladja az 1500 milliárd forintot, ami az extraprofit adókból és egyéb bevételekből származik. A Rezsivédelmi Alap 670 milliárd forinttal járul hozzá a rezsicsökkentés fenntartásához – közölte a tárca.

A költségvetés emellett garantálja, hogy jövőre is folytatódnak a családtámogatások, megmarad a 13. havi nyugdíj, és az infláció mértékének megfelelően tovább emelkednek a nyugdíjak – emelte ki a PM.

Az a cél, hogy a gazdasági növekedés jövőre is folytatódjon, a háború és annak gazdasági hatásai azonban lassíthatják ezt, ezért 2023-ban 4,1 százalékos növekedéssel számolunk. A háborús gazdasági helyzetben is fenntartjuk azt a célunkat, hogy megőrizzük az ország pénzügyi stabilitását és egyensúlyát, 2023-ban 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és az államadósság 73,8 százalékra való csökkentésével számolunk – írja a minisztérium közleményében.