Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Csökkentheti a belvárosi lakásárakat az új rezsiszabályozás

A lakóingatlanok szinte minden szegmensét eléri az új rezsiszabályozás.

A fogyasztásukat egy központi mérőórával mérő társasházaknak nyilatkozniuk kell erről augusztus közepéig, hogy jogosultak legyenek az alacsonyabb rezsidíjakra.

– A mikrovállalkozásként társasházakban üzemelő lakásirodák, lakáshotelek és orvosi rendelők év végéig még biztosan csökkentett áron kapják az áramot és a gázt, de a magasabb rezsi jövőre csökkentheti ezeknek a belvárosi ingatlanoknak az értékét és az albérletárakat is.

– Ha egy társasházon belül a nem lakás céljára szolgáló helyiségek többségében vannak, akkor a társasház közös területeinek világítása és fűtése magasabb költséggel járhat, ami feszültségeket is okozhat a társasházon belül.

Rövid és hosszú távon is változásokat hoz a magyarországi energiafogyasztásban és a lakásárakra nézve a nemzetközi szinten kialakult energiakrízis. Ennek eredményeként átértékelődhetnek a társasházakban működő irodák, lakáshotelek és orvosi rendelők is – derül ki az ingatlan.com legújabb összefoglalójából.

Kinek jár az alacsonyabb rezsi és kinek nem?

A világpiaci árnál jóval alacsonyabb rezsiköltségeket a közműszolgáltatók lakossági ügyfelei vehetik igénybe, de idén év végéig még a mikrovállalkozások is biztosan ezen az áron juthatnak áramhoz és gázhoz. “Azoknál a társasházaknál, amelyeknél egy központi mérőóra méri a gázfogyasztást, a kedvezményes rezsiköltség érdekében augusztus 15-ig a közös képviselőknek jelezniük kell, hogy az épületben hány lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség található – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: „Ez azért is fontos, mert a nagyvárosok belvárosaiban rengeteg iroda, orvosi rendelő vagy épp lakáshotel található. Ha ezek a vállalkozások jövőre már nem csökkentett áron kapják a gázt és az áramot, akkor az a belvárosi ingatlanárakat is átrajzolhatja.”

A rezsiköltségek alakulása most a legtöbb embert gondolkodóba ejti. Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu rezsikalkulátorával az elmúlt 3 napban több mint 70 ezer felhasználó tájékozódott az ingatlana fenntartási költségeiről.

Feszültség a közgyűléseken?

A jelenlegi szabályok szerint ha egy lakóépületben a lakás céljára szolgáló helyiségek száma meghaladja a nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát, akkor a társasház – mint fogyasztó – is lakossági áron kaphatja a gázt. Emiatt pedig a közös helyiségek fűtése és világítása is olcsóbb lehet. Ahol viszont a kisebb a lakáscélú helyiségek aránya, ott a lakóknak a közös területek fenntartása is többe kerülhet.

Az ingatlan.com szakértője szerint érdekes kérdéseket vethet fel a belvárosi közgyűléseken, hogy melyik lakás milyen besorolásúnak számít a közműszolgáltató szemében, mert ha egy-egy fogyasztóról kiderül, hogy jogosulatlanul kapta olcsóbb áron a gázt, akkor a világpiaci ár másfélszeresét kell büntetésként kifizetni.

Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke

A bizonytalanság ellenére pozitív forgatókönyvek is létezhetnek a 2023-ban kezdődő időszakra vonatkozóan.

– Ha a mikrovállalkozások 2023-ban is csökkentetett áron kapják a gázt és az áramot, az sokat segíthet a versenyképességük megőrzésében. A társasházakban működő lakáshotelek például egyértelmű versenyelőnybe kerülhetnek a szállodákkal szemben, hiszen a hagyományos hotelek már most is világpiaci árat fizetnek a gázért és áramért – fogalmazott Balogh László.

A szakértő szerint, ha idén kifut a mikrovállalkozások rezsikedvezménye, az jelentősen csökkentheti a társasházakban működő lakásirodák, orvosi rendelők és lakáshotelek értékét. A jövedelemszerző tevékenység helyszíne ugyanis magasabb költségekkel lesz fenntartható.

– A lakosság számára ez a forgatókönyv is tartalmazhat pozitívumokat, mert így a belvárosi lakások értéke visszatérhet a megfizethetőbb ársávba, ami kigyűrűzhet a többi ingatlan értékére is. Ráadásul még több befektető dönthet úgy, hogy inkább kedvezményes rezsidíj mellett hosszabb távra adja bérbe lakhatás céljára ezeket az ingatlanokat, ami viszont az albérletárakat is csökkentheti – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.