Lendületet kapott a napelemes rendszerek iránti kereslet

Az rezsicsökkentés változásai kevés vállalkozás fellendülését jelenti.

Lendületet kapott a napelemes rendszerek iránti kereslet Magyarországon a rezsicsökkentés módosításának hatására – állapította meg az Optimum Solar Home System Kft., a hazai napelemes iparág lakossági szegmensének egyik meghatározó vállalata.

A forgalmazó cég kedden eljuttatta az MTI-hez féléves értékelését, amelyben megállapítja: még a magasabb euróárfolyam következtében tapasztalható árnövekedés és a meghosszabbodó várakozási idő mellett is érdemes belevágni a napelemes beruházásba, amelynek megtérülése támogatások nélkül is kedvező.

Közleményében a cég emlékeztet arra, hogy Magyarországon a napenergia-hasznosítás lakossági szegmense eddig is kiemelkedően teljesített az elmúlt években: míg 10 évvel ezelőtt a beépített lakossági kapacitás (hmke –- háztartási méretű kiserőmű) 8 megawatt volt, addig 2021 utolsó negyedévében már elérte a 689 megawattot.

Már az Otthonfelújítási támogatás is jelentős mértékben járult hozzá a napelemek terjedéséhez, a kormány múlt heti bejelentése azonban újabb erős ösztönző – jegyezték meg. Azóta a cég az előző év ugyanezen időszakához képest húszszoros érdeklődést tapasztal.

A tájékoztatás szerint jelenleg 1,5 millió háztartás lehet érintett napelemes beruházásban, míg tavaly egész évben 75 ezer napelemes rendszer került a családi házak tetejére.

A közleményben rámutatnak: a napelemekkel kapcsolatos egyik fő motiváló erő a költségcsökkentés. Akinek az áramfogyasztása meghaladja a havi 210 kilowattórát, annak önerőből is megéri a befektetés, amely a jelenlegi energiaárak mellett már két év alatt is visszahozhatja az árát – állítja a cég. Hozzáfűzi: a megtérülési idő nemrég még elérhette a 10 évet.

A cég tapasztalatai szerint a vásárlók egyre inkább a saját szükségletüknél akár négyszer nagyobb, 10 kilowatt körüli rendszereket vásárolnak. Ez arra utal, hogy a családok a későbbiekben elektromos fűtésre átállást (például hőszivattyú), egyre többen pedig elektromosautó-vásárlást is terveznek.

Az Optimum Solar Home System komplex szolgáltatást nyújt a hazai napelemes iparágban. A lakossági piacon a hmke, a vállalati ügyfeleknek pedig komplex egyedi igényekre szabott energetikai rendszerek területén piacvezető vállalat tavaly mintegy 800 projektet valósított meg.