Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az MNB 41,25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra

A Raiifeisen Bank nem pótolta a korábbi figyelmeztetés ellenére sem hiányosságát.

Nem javította ki a Raiffeisen Bank a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési hiányosságait, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 41,25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a hitelintézetre – közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

Az MNB utóvizsgálatot végzett a Raiffeisen Bank Zrt.-nél a hitelintézet pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységének ellenőrzésére. Azt nézték, hogy a hitelintézet maradéktalanul teljesítette-e a 2020. évi célvizsgálatot lezáró határozatában foglalt előírásokat – írják a közleményben.

Az utóvizsgálat feltárta, hogy a hitelintézet több esetben nem teljesítette az MNB korábbi határozatában foglaltakat, a bank belső ellenőrző és információs rendszere több szempontból sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Részletezték, hogy az MNB hiányosságokat tárt fel a Raiffeisen Bank már korábban bejelentett ügyfeleire vonatkozó megerősített eljárásnál. A bank nem alkalmazta a kötelező szűrést az e körbe tartozó ügyfeleknél, ennek nyomán pedig nem elemezte és értékelte ezen ügyfelekhez kapcsolódó ügyleteket.

Hiányosnak bizonyult a Raiffeisen Bank szűrőrendszere a nem megfelelő paraméterezés miatt is, mert az nem biztosította a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása szempontjából kockázatos ügyfelek, szokatlan ügyletek kiszűrését, a bejelentések haladéktalan megtételéhez szükséges információt.

A hitelintézet belső eljárásrendje nem tartalmazta teljeskörűen az egyes belső bejelentések kezelésére, továbbításra vonatkozó szabályokat, illetve a megtett bejelentések sem feleltek meg a jogszabályban előírt tartalmi követelményeknek.

A feltárt jogsértések miatt az MNB 41,25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a hitelintézetre. A bírságnál súlyosbító körülménynek minősült, hogy a hitelintézet nem hajtotta végre a jegybank korábbi határozatában előírt kötelezettségeket, illetve ismételten megállapíthatók a pénzmosási kockázatok feltárása szempontjából alapvető fontosságú, komoly kockázatot hordozó hiányosságok. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a Raiffeisen Bank intézkedéseket tett a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetésére – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank.