Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Júliusban tovább nőtt a villamos energia ára

Az áremelkedéssel párhuzamosan a fogyasztás visszaesett.

Júliusban tovább emelkedtek a villamosenergia-árak Európában, miután ugrásszerűen nőtt a földgáz ára az orosz gázszállítások csökkentése miatt – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi villamosenergia-piaci jelentésében az MTI-vel.

Kiemelték: a másnapi árak Olaszországban voltak a legmagasabbak, megawattóránként 456 euró. Franciaországban 401 euró, Szerbiában pedig 384 euró megawattóránként.

Az öt legnagyobb európai piac (német, francia, olasz, spanyol, angol) összesített fogyasztása 1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában.

A közép-európai régió fogyasztása a tavaly júliusi adatokhoz képest 4,9 százalékkal esett vissza.

Júliusban az öt legnagyobb piac össztermelése 0,7 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen hónapjához képest. A francia áramtermelés júliusban 23 százalékkal mérséklődött, nagy részben a nukleáris termelés 34 százalékos visszaesésének köszönthetően – közölték.

A termelési mixen belül az öt legnagyobb európai piacon együttesen a nukleáris termelés 28 százalékkal csökkent és súlya a teljes kibocsátáson belül 21 százalékra esett.

A kieső nukleáris termelést a fosszilis helyettesítette, ezen belül is a szén alapú termelés 27 százalékkal, a földgáz alapú pedig 25,6 százalékkal nőtt. A fosszilis termelés súlya az öt legnagyobb európai piac villamosenergia-termelésében összességében 37,6 százalékos volt, míg a megújulóké 34,1 százalékos.

A MEKH beszámolt arról is, hogy a magyarországi bruttó áramfogyasztás júliusban összességében 5,5 százalékkal csökkent az előző év ugyanezen hónapjához képest. A havi átlaghőmérséklet 1 fokkal volt alacsonyabb a tavaly júliusinál. A maximális rendszerterhelés is 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve.

A rendelkezésre álló hazai termelőkapacitások nagysága 4 százalékkal emelkedett júliusban év/év alapon. A növekedés annak köszönhető, hogy befejeződött a Dunamenti Erőmű karbantartása és a magas árak miatt a kombinált ciklusú erőművek órás termelése 67 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest és elérte az 547 megawattot.

A megújulók átlagos órás termelése az előző hónap szintjén maradt. A naperőművi termelés júliusban három nap is elérte az 1810 megawattot, míg egy hónappal ezelőtt a termelés 1765 megawatton tetőzött.