Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

80 százalékhoz közelít a földgáztárolók töltöttsége

A lakosság éves fogyasztásához is elegendő mennyiség áll rendelkezésre.

A magyarországi földgáztárolók töltöttsége 4,938 milliárd köbméter, az összkapacitás 78,02 százaléka volt október 15-én a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint. Az éves fogyasztásarányos töltöttség 49,41 százalék, 22,22 százalékkal több az európai földgáztárolók töltöttségi átlagánál – közölte az energiahivatal az MTI-vel.

A betárolt 4,938 milliárd köbméternyi földgáz az éves lakossági fogyasztást meghaladja (124,62 százaléka).

Az EU gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter, ám a gyorsabb betárolásnak köszönhetően az ország már teljesítette ezt a mennyiséget – írták. A betárolt földgázmennyiség már túlszárnyalta a 2018-as szintet is, amikor az október 15-ei időpontra 4,6 milliárd köbméternyi földgáz volt betárolva.

Kiemelik: Magyarország földgázellátása továbbra is zavartalan. A piaci szereplők igényei és az időjárás függvényében a hazai földgáztárolók és a hozzájuk tartozó műszaki infrastruktúra még a következő időszakban is betárolási üzemmódban működhet.