Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Új szolgáltatással növelné a hitelfelvételi kedvet az OTP

Elemzők szerint több bank is követni fogja a bevezetett egyszeri kamatcsökkentő szolgáltatását.

Új szolgáltatással növelné a válság miatt csökkent hitelfelvételi kedvet az OTP Bank.

Az OTP Bank közölte: a megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő során egy alkalommal, díjmentesen csökkentsék hitelük kamatát, ha csökkennek a bankközi kamatok. A szolgáltatás minden decembertől igényelt Végig FIX ingatlanfedezetű hitelhez automatikusan jár, a Minősített Fogyasztóbarát lakáshitelek kivételével. A korábban felvett hitelekhez ez a szolgáltatás jelenleg nem érhető el. Az OTP Bank a kamatstop bevezetésekor (2022. január) felfüggesztette a változó kamatozású, majd a kamatstop kiterjesztésekor (2022. október) minden nem végig fix ingatlanhitel értékesítését. Az elmúlt évek során az ügyfelek kockázatkerülő magatartása miatt lényegében a kereslet is megszűnt a változó kamatozású konstrukció iránt. Az OTP Bank már csak VégigFIX kamatozású ingatlanhitel konstrukciókat kínál ügyfelei számára – közölte a pénzintézet az MTI-vel.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője a friss bejelentésről elmondta: a lakossági ügyfelek jó részét távol tartja ma a hitelfelvételtől, hogy a bankok jelzáloghitel kamatai folyamatosan emelkednek, a törlesztőrészletek az egekben vannak. Miután a bankok egyre nagyobb része végig fix konstrukciókat kínál, ezért sokan félnek, hogy a kölcsönük kamata és így törlesztőrészlete végig magas maradhat – jegyezte meg.

Az OTP ajánlata – amelyet Gergely Péter szerint egész biztosan a többi bank is követni fog – ezt a félelmet oldja azzal, hogy az ügyfeleknek abban a várt esetben, amikor az infláció mérséklődni fog és így a hitelkamatok is lejjebb korrigálnak majd, díj és költségmentesen módja lesz a hitelének költségét ehhez az alacsonyabb kamathoz igazítani és így akár milliós összeget megspórolni a hitelén.

Gergely Péter emlékeztetett arra, hogy ingyenes szerződésmódosítást a jogszabály már biztosít a változó kamatozású hitellel bíró ügyfelek számára, akik költségmentesen cserélhetik fix kamatozásúra kölcsönüket. Ugyanakkor a mostanihoz hasonló, általános piaci megoldás még nem volt. A legközelebb a most indult szolgáltatáshoz az UniCredit Bank ajánlata állt: a pénzintézet 5 év elteltével ingyenes előtörlesztést kínál minden jelzáloglevél konstrukciójában – természetesen úgy, hogy az előtörlesztés egy másik hitelfelvétellel összekapcsolható. Az új OTP kamatcsökkentő szolgáltatás ugyanakkor nem ír elő új szerződést, és gyorsan lebonyolítható – tette hozzá.

A BiztosDöntés.hu hitelszakértője szerint a szolgáltatást bevezető OTP előrelátó, mert a szolgáltatással minimalizálja annak a kockázatát, hogy a piaci lakáshitel kamatok esése után más bank kínáljon olcsóbb kamaton hitelcserét az OTP hitellel rendelkező ügyfeleknek.