Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Indul az idei e-szjabevallási szezon

Elérhetők a friss szja-bevallási információk a NAV honlapján.

Akik az adóhatóság által elkészített tervezet felhasználása helyett maguk szeretnék elkészíteni bevallásukat, már hozzáférhetnek a 22SZJA bevallás webes kitöltő programjához – közölte a Nemzeti Adó– és Vámhivatal (NAV) az MTI–vel csütörtökön.

A webes kitöltő program legegyszerűbben a NAV eSZJA–oldaláról (https://eszja.nav.gov.hu) érhető el. Az elkészített bevallások kényelmesen, elektronikusan beküldhetők – emelték ki.

A NAV–felület akkor is alkalmas a bevallás elkészítésére, ha valaki nem az Ügyfélkapun keresztül nyújtja be a bevallását. A papíralapú kitöltéshez szükséges üres bevallási nyomtatvány és kitöltési útmutató kinyomtatható a NAV eSZJA–oldaláról, illetve beszerezhető a NAV bármely ügyfélszolgálatán. Akiknek nem kell elektronikus kapcsolatot tartaniuk a NAV–val, továbbra is beküldhetik postán a bevallásukat – írták.

Arra is kitértek, hogy a bevallás kitöltése jóval egyszerűbb, ha a NAV szja–bevallási tervezetét veszi alapul az adózó, amely nem csak magánszemélyeknek készül. Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készül tervezet, de náluk ahhoz, hogy a tervezetből bevallás legyen, azt beküldés előtt mindenképpen ki kell egészíteniük a tavaly szerzett jövedelmek adataival. Az szja–bevallási és befizetési határidő egységes, valamennyi adózó számára 2023. május 22.

Bárki, aki KAÜ–azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezik, március 15–étől megnézheti saját adóbevallási tervezetét az eSZJA–oldalon.

Akinek nincs KAÜ–azonosítója, március 16–áig, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását: SMS–ben a 06–30/344–4304–es telefonszámon – SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn –, az eSZJA–oldalon elérhető webűrlapon vagy levélben.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet rendelkezni elektronikusan és papíron is. A rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje 2023. május 22 – hívja fel a figyelmet az adóhatóság. (MTI)