Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Inflációkövető díjemelést vezetnek be a mobilszolgáltatók

Idén inflációkövető díjemelést hajt végre a Magyar Telekom és a Vodafone is.

A Magyar Telekom az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy az inflációs nyomás, az energiaárak és beszállítói költségek erőteljes növekedése miatt hajt végre inflációkövető díjkorrekciót 2023. március 1-től, amelynek mértéke 14,5 százalék. Az első emelt összegű számlát az üzleti vezetékes szolgáltatással rendelkező ügyfelek márciusban, a lakossági vezetékes, lakossági mobil- és üzleti mobil-előfizetők pedig áprilisban kapják meg.

A Magyar Telekom ügyfelei a 2022 júliusában kiküldött számlamellékletükből már értesülhettek a várható díjkorrekcióról, amely rendelkezés 2022. szeptember 1-jei hatálybalépéssel került be az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) közé. Ennek alapján a havi előfizetési díjak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett, megelőző üzleti év éves átlagos fogyasztói árindex mértékével egyezően változnak.

A Magyar Telekom a KSH éves átlagos fogyasztói árindex mértékét tartalmazó közleményének hivatalos közzétételét követő 90 napon belül hajtja végre az ÁSZF-ben és az előfizetői szerződésekben szereplő szolgáltatások és díjcsomagok havidíjainak díjkorrekcióját, ugyanakkor a forgalmi típusú díjak változatlanok maradnak. Az inflációkövető díjkorrekció mértékéről a Magyar Telekom a 2023 februárjában kiküldésre kerülő számlamellékletben tájékoztatja az ügyfeleket.

A Vodafone arról tájékoztatott, hogy évek óta nem emeltek árat, azonban az elmúlt évek gazdasági környezetének változásai szükségessé tették az automatikus inflációkövető díjkorrekció bevezetését 2023. januártól. Hozzátették: a telekommunikációs iparág már a Covid-járvány alatt is rendkívüli terheket vállalt többek között a távmunka és távoktatás biztosításával, mindezt az elmúlt években további gazdasági kihívások nehezítették (energiaárak növekedése, ellátási láncok nehézségei).

Ezek a körülmények együttesen tették indokolttá az automatikus inflációkövető díjkorrekció bevezetését, melynek mértékét a szolgáltatók a hivatalos KSH inflációs adatok alapján a hatósággal egyeztetve állapítottak meg. A Vodafone esetében ez 9,39 százalék, a mérték megállapításakor a 2021 augusztusától 2022 augusztusáig tartó éves időszak inflációját vette alapul a szolgáltató – írták.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. (DIGI), valamint a társaságba olvadó Invitel Zrt. 2023. január 1-től módosítja vezetékes és műholdas szolgáltatásainak listaárát. Az árváltozás a DIGI és az Invitel valamennyi kábeltelevízió, internet és vezetékes telefon szolgáltatását, valamint a DIGI műholdas szolgáltatásait is érinti. Ez alól kivételt jelentenek a határozott hűségidős szerződéssel rendelkező ügyfelek, számukra a DIGI a vállalt hűségidő végéig változatlan áron biztosítja szolgáltatásait – írták.

Közölték: a DIGI csoport az árváltozás mérséklésére megújult elektronikus számlacsomagot (e-Pack) és új hűségprogramot indít. Ennek köszönhetően a műholdas és a két vagy három vezetékes szolgáltatásra előfizető ügyfelek akár változatlan áron juthatnak majd a DIGI szolgáltatásaihoz 2023 januárja után is, míg a kizárólag vezetékes internet, vagy csak műholdas szolgáltatást igénybe vevők 1000 forinttal mérsékelhetik a díjemelést.

A Yettel az MTI megkeresésére arról tájékoztatott, hogy az idei évtől évente egyszer a KSH éves átlagos fogyasztói árindexének megfelelően változtatnak árakat. A díjemelés a meglévő és az új ügyfelekre is kiterjed.

A díjkorrekció mértéke az idén várhatóan 14,5 százalék lesz, összhangban a KSH 2023-as naptári évre kiadott gyorsjelentésével. Az árindexálás automatikus, teljes mértékben a KSH által kiadott inflációt követi és nem jelent egyoldalú szerződésmódosítást – tették hozzá.

A Yettel Általános Szerződési Feltételei szerint az inflációval korrigált díjak bevezetésére nyitva álló 60 napos határidő attól a naptól indul, amikor a KSH az inflációs értéket közlemény formájában a Hivatalos Értesítőben közzéteszi. Az elmúlt években ez február utolsó napjaira esett, jegyezték meg.

Azt írták, a jelen gazdasági helyzetben a Yettel költségei is növekednek, és ezt figyelembe véve az értékarányosság megőrzésével szeretnék biztosítani azt, hogy a változó gazdasági környezetben is tovább tudják fejleszteni hálózatukat és szolgáltatásaikat, valamint hogy biztosítsák az ügyfeleik által elvárt megbízható és magas minőségű szolgáltatást. (MTI)