Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A lakosságnak ebben az évben nem emelkedik a gáz, az áram és a távhő rezsivédett ára

Magyarország a felhasznált energia 75 százalékát importálja, ezért törekedni kell az itthon megtermelt energia növelésére.


A lakosság esetében az átlagfogyasztásig egész évben nem emelkedik a gáz, az áram és a távhő rezsicsökkentett ára, miután a kormány megtette a szükséges lépéseket a hazai fogyasztók energiaellátásának biztonságáért, és azért, hogy az árak megfizethetőek, kigazdálkodhatóak legyenek – mondta az energiaügyi miniszter az MVM-csoport energetikai konferenciáján csütörtökön Budapesten.
Lantos Csaba a magyar energiapolitika egyik legfontosabb céljának az ország energiaszuverenitásának megteremtését nevezte.
Az ellátás biztonságának, megfizethetőségének és fenntarthatóságának biztosítása mellett a negyedik kihívás a növekvő energiaigény; Magyarország válasza a válságra a gazdasági növekedés, az iparosítás, ehhez viszont több energiára van szükség – fejtette ki.
A tavaly kialakult „rezsivédett” sávhatár erre az évre is vonatkozik – jelezte az energiaügyi miniszter. Hozzátette: az átlagfogyasztás feletti résznél a fűtési szezon végéig, április 30-ig marad a kedvezményes lakossági piaci ár.
A hazai energiamixben csökkentik a földgáz, növelik az alternatív energiaforrások arányát, valamint bővítik a tároló kapacitásokat, és megvalósítják azokat az infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek révén a növekvő villamos energia igényt ki lehet szolgálni – ismertette Lantos Csaba.
Jelezte, hogy a földgáz esetében a belföldi kitermelést növelik. A Sarkad térségében feltárt lelőhelyen már üzembe állt az első kút, és összesen 52 kutat szeretnének fúrni. Ösztönzik a megújuló energiák további térnyerését, ugyanakkor számolnak a paksi atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének hosszabbításával és Paks 2 beruházás megépítésével is – mondta.
A hazai áramfogyasztás 44 terawattóra volt 2021-ben, a várakozások szerint ez másfélszeresére, 68 terawattórára nő 2030-ra – hívta fel a figyelmet.
Januárban már meghaladta a 4 gigawattot a hazai napelemek összteljesítménye, jelenleg folyik további 5 gigawattnyi ipari napelempark és 100 ezer háztartási méretű kiserőmű előkészítése. Ezzel elérheti az összteljesítmény a 10 gigawattot – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy jelenleg az ország fogyasztása átlagosan 6,5 gigawatt.
A beruházások költségéről elmondta: a megvalósítást a kormány elsősorban az RRF II uniós hitelkeretből tervezi.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadásában hangsúlyozta: meg kell védeni a gazdaságot, hogy a fejlődési pálya töretlen legyen, ebben az egyik legfontosabb szerepe a beruházásoknak van, amelyek az idén elérhetik a 20 ezer milliárd forintot. Ebből a vállalati beruházások elérhetik a 13-14 ezer milliárdot – tette hozzá.
A miniszter kifejtette: az állami beruházások súlya csökkenni fog a jövőben; az állam arra törekszik, hogy ösztönzést adjon ahhoz, hogy a vállalatok egyre több beruházást hajtsanak végre.
A finanszírozáshoz új beruházás-ösztönzési stratégiára van szükség, az ipari parkok rendszerét, a területfejlesztési szempontokat és a munkaerő biztosításának lehetőségeit pedig át kell gondolni – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter. (MTI)