Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent a földgáz fogyasztása az EU-ban

Tavaly augusztustól mostanáig a tervezettnél nagyobb mértékben csökkent a gázfogyasztás.

Az EU földgázfogyasztása 17,7 százalékkal csökkent a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti időszakban az elmúlt öt év azonos időszakában mért átlagos gázfogyasztáshoz képest – derül ki az uniós statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán ismertetett adataiból.
A gázfogyasztás csökkenése a gázfelhasználás iránti kereslet visszaszorítását célzó uniós intézkedéseknek köszönhető. Az uniós intézkedések célja, hogy az EU függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A REPowerEU nevű terv részét képező intézkedés a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentését tűzte ki a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti időszakra az előző öt egymást követő év azonos időszakának átlagához képest.
Az Eurostat adatai azt jelzik, hogy az uniós országok többsége elérte a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésének célját. Volt néhány ország, amely viszont nem, sőt az egyik tagországban még nőtt is a gázfogyasztás a vizsgált időszakban.
A gázfogyasztás a tervezettnél kisebb mértékben csökkent Szlovákiában (-1,0 százalék), Spanyolországban (-10,8 százalék), Lengyelországban (-12,5 százalék), Szlovéniában (-13,8 százalék) és Belgium (-14,5 százalék). Eközben Málta, amely a legkisebb gázfogyasztó az EU országok között, 12,7 százalékkal növelte gázfogyasztását 2022 augusztusa és 2023 márciusa között az elmúlt öt év azonos időszakának az átlagához viszonyítva.
Az Eurostat kimutatása szerint a gázfogyasztás a legnagyobb mértékben Finnországban (-55,7 százalék), Litvániában (-40,5 százalék) és Svédországban (-37,2 százalék) esett vissza. (MTI)