Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Eddig közel negyedmillióan nyújtották be szja-bevallásukat

Május 22-éig kell minden adózónak eleget tenni kötelezettségének.

Május elejéig mintegy 165 ezer egyéni vállalkozó, több mint 64 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el szja-bevallását a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) – tájékoztatta az adóhivatal az MTI-t szerdán.
A közlemény szerint a többi, csaknem 300 ezer egyéni vállalkozónak, őstermelőnek és áfás magánszemélynek még május 22-éig van ideje, hogy kiegészítse a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy saját maga töltse ki és küldje be a 22SZJA jelű bevallást.
Kitérek arra: az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet csupán egy „ajánlat”, ami nem válhat automatikusan bevallássá. A tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel. Amennyiben nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá ebben a körben.
Emlékeztettek: a NAV az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által beküldött adatokat használta fel. Mivel a nem kifizetőtől származó bevételek, jövedelmek, valamint az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek tevékenységéből származó bevételek, jövedelmek nem szerepelnek teljeskörűen a NAV nyilvántartásában, azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza. Ha volt ilyen bevétel, jövedelem, az adóbevallási tervezet egy kiegészítendő ajánlatként segít a bevallás elkészítéséhez.
Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő ebből a tevékenységből származó éves bevétele tavaly nem haladta meg az 1,2 millió forintot és más adóköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kell benyújtania. Az őstermelő ezt a NAV által kiküldött kiegészítő nyilatkozaton is jelezheti – írták.
A közlemény szerint az szja-bevallás határidő elmulasztása esetén a NAV 15 napos határidővel hiánypótlásra hívja fel az adózók figyelmét – közölték.
Hozzátették, hogy az Infóvonal májusban hosszított nyitvatartással elérhető: május 15. és 19. között 8:30-tól 18 óráig, hétvégén (május 20-án és 21-én) 8:30-tól 13:30-ig, május 22-én pedig 8:30-tól 20 óráig. Pénteken 13:30-tól, a többi napon 16 óra után azonban kizárólag a személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatban kérhető segítség – ismertette a hivatal.