Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az adósságfék szabályok módosításáról döntött a Magyar Nemzeti Bank

A jegybank közlése szerint a módosítás az adósok alacsony arányát érinti.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) július 1-jétől a magasabb jövedelemarányos eladósodottságot engedő jövedelmi küszöbérték, valamint kisösszegű hitelekre vonatkozó, az adósságfék szabályok alkalmazhatósága alóli kivételszabály küszöbérték megemeléséről döntött – közölte az MNB holnapján pénteken.
A közlemény szerint az aktuális értékek alapján az 500 ezer forint feletti nettó havi jövedelemmel rendelkező adósok esetén alkalmazható a magasabb, főszabály szerint 50 helyett 60 százalékos eladósodottságot engedő jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) limit.
A magasabb infláció és az emelkedő bérek miatt a havi nettó jövedelmi küszöbértéket július elsejétől 500 ezer forintról 600 ezer forintra emelik.
A jelenlegi szabályok szerint az adósságfék szabályoknak való megfelelést nem kötelező ellenőrizni kisösszegű hitelek esetében. Jelenleg ezt a kivételszabályt a hitelfelvevők első 300 ezer forint alatti hitelfelvételekor, valamint hitelkeret-emelések esetén háromévente egyszer 300 ezer forintos vagy a hitelkeretösszeg 20 százalékos emelése közül a kisebb értékig alkalmazhatják a bankok.
A július elsejei módosítás révén a 2016-ban rögzített 300 ezer forint 450 ezer forintra emelését is szükségesnek ítélte meg az MNB a kivételszabály hatásosságának megőrzése érdekében.
A közlemény szerint az adósságfék szabályok módosítása biztosítja a hitelezési folyamatok fenntarthatóságát, miközben nem korlátozzák az egészséges hitelkihelyezést.
A jegybank 2015-ben vezette be az adósságfék szabályokat – hitelfedezeti mutatót (HFM) és jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót –, azzal a céllal, hogy csökkentse a nemteljesítési kockázatokat és a túlzott eladósodottság kialakulását.
A JTM arányszám azt mutatja, hogy egy adós havi nettó jövedelmének hány százalékát fordíthatja a hitel törlesztőrészleteire, a HFM pedig azt, hogy egy terhelendő ingatlan forgalmi értékének maximálisan hány százaléka lehet a lakáshitel vagy szabadon felhasználható jelzáloghitel. (MTI)