Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió

Az adósságfék szabályok módosításáról döntött a Magyar Nemzeti Bank

A jegybank közlése szerint a módosítás az adósok alacsony arányát érinti.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) július 1-jétől a magasabb jövedelemarányos eladósodottságot engedő jövedelmi küszöbérték, valamint kisösszegű hitelekre vonatkozó, az adósságfék szabályok alkalmazhatósága alóli kivételszabály küszöbérték megemeléséről döntött – közölte az MNB holnapján pénteken.
A közlemény szerint az aktuális értékek alapján az 500 ezer forint feletti nettó havi jövedelemmel rendelkező adósok esetén alkalmazható a magasabb, főszabály szerint 50 helyett 60 százalékos eladósodottságot engedő jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) limit.
A magasabb infláció és az emelkedő bérek miatt a havi nettó jövedelmi küszöbértéket július elsejétől 500 ezer forintról 600 ezer forintra emelik.
A jelenlegi szabályok szerint az adósságfék szabályoknak való megfelelést nem kötelező ellenőrizni kisösszegű hitelek esetében. Jelenleg ezt a kivételszabályt a hitelfelvevők első 300 ezer forint alatti hitelfelvételekor, valamint hitelkeret-emelések esetén háromévente egyszer 300 ezer forintos vagy a hitelkeretösszeg 20 százalékos emelése közül a kisebb értékig alkalmazhatják a bankok.
A július elsejei módosítás révén a 2016-ban rögzített 300 ezer forint 450 ezer forintra emelését is szükségesnek ítélte meg az MNB a kivételszabály hatásosságának megőrzése érdekében.
A közlemény szerint az adósságfék szabályok módosítása biztosítja a hitelezési folyamatok fenntarthatóságát, miközben nem korlátozzák az egészséges hitelkihelyezést.
A jegybank 2015-ben vezette be az adósságfék szabályokat – hitelfedezeti mutatót (HFM) és jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót –, azzal a céllal, hogy csökkentse a nemteljesítési kockázatokat és a túlzott eladósodottság kialakulását.
A JTM arányszám azt mutatja, hogy egy adós havi nettó jövedelmének hány százalékát fordíthatja a hitel törlesztőrészleteire, a HFM pedig azt, hogy egy terhelendő ingatlan forgalmi értékének maximálisan hány százaléka lehet a lakáshitel vagy szabadon felhasználható jelzáloghitel. (MTI)