Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Milliós kedvezményeket kaphatnak a cégek megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáért

Eddig már több mint száz vállalat vette igénybe.

Milliós kedvezményeket kaphatnak a cégek megváltozott munkaképességűek alkalmazásáért, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) speciális tanácsadással segíti a rehabilitációs foglalkoztatást tervező munkáltatókat – hívta fel a figyelmet a budapesti köztestület hétfőn az MTI-nek küldött közleményében.
Kiemelték, a BKIK egy évvel ezelőtt indított speciális tanácsadását több mint száz budapesti vállalat vette igénybe eddig, elsősorban kereskedelmi cégek, vendéglátóhelyek, feldolgozóipari cégek, szociális intézmények, központi adminisztráció szervezetei is érdeklődnek a témában.
A BKIK közleménye szerint akár 60-70 ezer potenciális munkavállalót is érinthet a rehabilitációs foglalkoztatás, a cégvezetők azonban gyakran azt gondolják, nincs a vállalkozásukban megfelelő munkakör, amelyet megváltozott munkaképességű dolgozókkal tölthetnének be.
Tapasztalatok alapján jellemzően a nagyobb, minimum 50 főt foglalkoztató szervezetek azok, amelyek szívesen vágnának bele a rehabilitációs foglalkoztatásba, ezzel nemcsak a munkaerő-problémákat hidalhatják át, de anyagilag is jól járhatnak. A speciális igényekkel rendelkező munkavállalók foglalkoztatásával járó többletkiadásokat a magyar állam adókedvezmény formájában kompenzálja, ami a nagyobb vállalatoknál több 10 millió forintot is jelenthet, de kisebb cégeknél is milliós nagyságrendű tétel lehet – írják a közleményben.
A BKIK a tanácsadó szolgáltatáson és a témában szervezett szakmai fórumokon túl saját maga is részt vesz a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásban. Tavaly óta három megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak, a rehabilitációs járulékból kapott kedvezményt teljes egészében az érintettek munkabérére fordítják.
Nagy Elek, a BKIK elnöke a közleményben fontosnak nevezte a megváltozott munkaképességű dolgozók elhelyezkedésének segítését az erre nyitott vállalatoknál. Az ilyen típusú foglalkoztatásnak nemcsak a szociális hatása óriási, de a vállalatok számára is kihagyhatatlan előnyökkel jár – tette hozzá a BKIK elnöke.

Fotó: MTI/Illyés Tibor