Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Jelentős áremelkedés jön szerdától: változik a benzin és a gázolaj ára

Hét és tíz forinttal többet kell majd fizetni az üzemanyagokért.

Szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is jelentősen emelkedni fog – írja a holtankoljak.hu. Ez a benzin esetében bruttó 7 forintot jelent, a gázolajért pedig bruttó 10 forinttal kell majd többet fizetni. Amennyiben ez érvényesítésre kerül a hét közepén a benzinkutak áraiban is, akkor az alábbi átlagárakat fogjuk tapasztalni szeptember 20-tól a 95-ös benziné 662 Ft/liter, a gázolajé pedig 686 Ft/liter.
Orbán Viktor pénteken az állami rádióban beszélt arról, szerinte miért drága a magyar üzemanyag. Azt mondta, az inflációt az is fokozta, hogy az ukránok a korábbi tarifa három és félszeresét kérik az olajvezeték használatért. Az RTL Híradó által kérdezett szakértő viszont úgy számol, emiatt legfeljebb 5-10 forinttal emelkedhettek volna literenként az üzemanyagárak.
Ez maximum 5-10 forintos költségemelkedést jelenthet az üzemanyagok árában, de ez nem feltétlenül jelenik meg. Ez függ a piaci helyzettől és attól is, hogy a MOL mennyire tudja ezt tovább hárítani a piac felé – nyilatkozta Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. elemzője.
Az RTL Híradó arra is emlékeztetett, hogy a kutaknál kifizetett pénz nagyjából fele az államkasszában landol jövedéki adó formájában. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára is azt nyilatkozta, hogy a magas árak sokkal inkább az unió legmagasabb, 27 százalékos ÁFA-kulcsa miatt, és a tavaly bevezetett különadók miatt vannak.